We kennen t allemaal, die innerlijke stem die je vertelt hoe je het zou moeten doen. Beter, sneller, langzamer. Het maakt niet uit hoe, als t maar anders is dan je nu doet. Of anders dan je gedaan had. Want ook over het verleden kan je criticus lang nazeuren. “Gedane zaken nemen geen keer.”, nou daar heeft je criticus andere ideeën over!

Bijzonder dat dit element er is en dat we er zo naar luisteren en ons laten beïnvloeden.

Je criticus als blatend schaap

Eigenlijk, als je er eens goed naar luistert, is je criticus net een blatend schaap. “Bèh, je doet t niet goed. Bèh gaat t alweer fout. Bh nou daar doe je lang over Beh, is t nou nog niet af. Beh ….” De hele dag door herhaalt de criticus zijn of haar commentaar. En zegt t wel eens iets nieuws? Nou nee. Al zijn kritiek is je bekend. Oude koeien zullen we maar zeggen. En er is nooit progressie. Zelfs al leer je van je fouten, dan nog zegt ie: “Beh, je doet t niet goed. Beh t gaat alweer fout” etc etc. En toch nemen we meestal direct aan dat je criticus gelijk heeft. Want waarom zou je t anders denken? En ja, dat is maar net de vraag.

Waarom alsmaar die kritiek slikken?

Iets in mij dacht heel lang dat mijn innerlijke criticus er was om mij te beschermen en voor fouten te behoeden. Dus luisterde ik er goed naar en was ik vooral ongelukkig met mijzelf, omdat ik nooit voldeed aan de strenge eisen. Sterker nog: hoe meer ik er naar luisterde, des te slechter t met me ging. Totdat ik ontdekte dat een criticus maar één ding kan, namelijk: kritiek geven. Toen realiseerde ik me dat mijn criticus een rupsje nooit genoeg is. Wat ik ook presteerde, hij zou altijd kritiek geven. Daardoor luisterde ik al een stuk minder en voelde ik me langzaam maar zeker steeds vrijer worden. Maar een aantal hardnekkige zaken bleef ik wel koesteren. Die mocht mijn criticus dagelijks zeggen. Criticus blij (zou die echt blij zijn?), want die kan zijn taak blijven vervullen i.p.v. met pensioen gaan.

Wat als je je kritiek zou opgeven?

Dat is natuurlijk interessant. Waarom die kritische noten zo koesteren? Wat als ik ze zou opgeven? Gek genoeg, voel ik dan eerst een soort angst. “Maar dan weet ik niet hoe ik me moet gedragen!” Een diepe “dan doe ik niet zoals t hoort”-overtuiging kwam langs. Alsof er ergens een mal is, waarin ik moet passen en dat t dan klopt. Dat ik dan klop. Dat ik geaccepteerd wordt. Maar t zal nooit mij zijn, als ik me er in moet persen. dan is er sprake van een vervormde mij. Wat een bijzondere tegenspraak! Dus als ik mijn innerlijke kritiek opgeef, mag ik werkelijk mijzelf zijn en kan ik mijzelf accepteren. Oh, wat een mooie uitdaging! Laat dat eens door je heen gaan!

Neem t niet zo persoonlijk

Dus is jouw criticus een blatend schaap? Als dat beeld niet helpt, weet ik nog een paar analogieën. Als op de radio iemand zingt “Ik hou van jou” of “Ik ga bij je weg”, ga je dan diegene opbellen om verhaal te halen? “Hé, wat zeg je nou?” Nee, je gaat gewoon met je dagelijkse dingen door. Wordt er misschien wat vrolijker, of verveelder door, maar meer niet. Dat kan dus ook met je kritische gedachten!

Of stel dat jouw criticus belichaamd wordt door je buurvrouw. Ga je haar dan dagelijks uitnodigen voor ene kopje koffie, om eens gezellig bij te praten? Waarschijnlijk loop je met een grote boog om haar heen. Waarom niet meer zo met jouw innerlijke criticus omgaan. Niet meer aandacht geven en koffie schenken. Gewoon t op jouw manier doen, wat ie ook zegt!

Echt, t is even wennen, maar hoe langer e t doet, des te meer ruimte je krijgt en des te stiller t wordt in je hoofd. Wil jij ook leren oefenen?

Oefenen in ont-luisteren naar je criticus: intuïtieve

Blatende schapen: “Beh…, beh…, beh…”

 creativiteit

Intuïtieve creativiteit is een bijzondere manier waarbij je je criticus kunt onderzoeken en je afstand kunt leren nemen van al dit innerlijk commentaar. Schilderervaring is niet nodig (hoogstens vind je criticus van wel).  Zondag 25 juni geef ik, samen met Cora Wesker van yoga Namaste een dagworkshop yoga en intuïtief schilderen in Veendam. Meer informatie: https://www.vanuitjebron.nl/agenda/yoga-en-intuitief-schilderen/ er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *