Automatisch schrijven geeft inzicht in wat er in je omgaat.

Automatisch schrijven ontdekte ik toen ik het boek ‘The Artist Way’, van Julia Cameron ging volgen. Zij beschrijft een 12 stappenplan om je creativiteit vrij te maken en raadt aan om elke ochtend automatisch te schrijven. Dit houdt in dat je achter elkaar doorschrijft, zonder dat je er echt over nadenkt. Je laat de woorden als vanzelf in je opkomen en je ontdekt al schrijvend wat er geschreven wil worden.

Hoe het werkt

De werkwijze is simpel. Je spreekt met jezelf een tijd af of een aantal bladzijden. Julia gaat uit van drie bladzijden. Meestal start je blanco, maar je kunt je ook richten op een specifiek onderwerp. Vervolgens begin je te schrijven. Als je niets weet te schrijven is dat het eerste wat je schrijft: ik weet niets te schrijven. Als je weerstand voelt, is dat wat je schrijft: oh, bak ik heb hier geen zin in. Het heeft toch geen zin. Liever ging ik ….

Door te schrijven kan die weerstand eruit en dan opeens komt er een onverwacht zinnetje. Iets wat je nog niet zo bedacht had. Informatie die achter je eerste schrijfzinnen ligt en die normaliter niet zo onder je aandacht komt, omdat je eerste gedachten meer aandacht vragen.

Ook kan je opeens emoties voelen, die je normaliter wegredeneert. Het woord eigenlijk komt dan om de hoek kijken. Eigenlijk ben ik boos. Eigenlijk ben ik verdrietig. Dit zijn belangrijke ontdekkingen. Doordat je, na zo’n ontdekking, direct verder schijft, zal je opmerken hoe je er op reageert. De ene keer wuif je het direct weg. Niet zo moeilijk doen! De andere keer merk je dat er schaamte bij zit of een groter verdriet. Al schrijvend vindt je innerlijk zich een weg tot expressie.

Helend effect

Zeker als je gedurende langere tijd regelmatig schrijft, zal je merken dat het automatisch schrijven een helend effect heeft. Want alles waar je geen aandacht aan wilt geven, maar wat wel belangrijk is, zal zich telkens opnieuw aandienen. Net zo lang totdat je bereid bent om er echt gehoor aan te geven. Zo ontstaat er bewustwording, inzichten en innerlijke besluiten. Immers op een bepaald momenten ben je er klaar mee dat je al tien keer hebt geschreven dat je die uit het oog verloren vriendin wilt bellen. Je pakt de telefoon en belt. Je schrijft je in voor die cursus waar je naar verlangt, je gaat een moeilijk gesprek aan met je collega of je durft echt toe te laten dat je van jezelf mag houden.

Specifieke vragen

Je kunt ook thema’s als uitgangspunt nemen. Zoals: waarom ben ik niet creatief? Wat zit me eigenlijk dwars? Schrijf vrijuit, klaag, mopper, scheldt, huil, lach; net wat er komen wil. Volg je stroom en ontdek wat er ontdekt wil worden. Je kan zelfs de pen aan een innerlijk deel van jezelf geven, zoals je innerlijk kind of je innerlijke criticus. Soms laat ik ze zelfs een tweegesprek voeren en het is heel verhelderend wat er dan komt.

Basismaterialen

De basismaterialen zijn een pen en papier, jouw tijd en commitment. Het helpt als je iets kiest wat echt bij je past. De één houdt van een vulpen, de ander van een fineliner. Zelf wil ik een pen die soepel schrijft en niet te zwaar in de hand ligt.

Voor het papier gebruik ik een eenvoudig schrijfblok met glad papier, maar er zijn ook mensen die graag een mooi schrift of een dummy gebruiken. Kies dat waar jij je goed bij voelt. Leg het zo neer dat je het direct kunt pakken. Bijvoorbeeld naast het bed of de bank.

Als het schrijven je hand te veel belast, zoek je een alternatief. Zo heb ik ooit een cursiste gehad die a.g.v. reuma niet kon schrijven of typen. Zij ging bewust in een stoel zitten en visualiseerde dat ze schreef. Ze vertelde dat ze echt het verschil merkte tussen wat dagdromen en mijmeren of het visualiserend schrijven. Dat gaf haar veel meer inzicht in haar patronen. Ik vond dat een prachtige ontdekking.

Regelmaat

Julia Cameron beveelt aan om elke dag te beginnen met schrijven. Drie pagina’s. Ik heb dat ruim een jaar volgehouden en het heeft me veel gebracht. Toch liet ik de gewoonte ook weer varen. Er kwam meditatie, yoga of gewoon drukte van de dag voor in de plaats. Nu schrijf ik op de momenten dat ik echt de behoefte voel om te schrijven. Dat past beter bij mij. Maar als je begint zou ik echt aanraden om minimaal drie maanden elke dag te schrijven, zodat je dit echt in je systeem krijgt en kan ontdekken wat het voor je betekent.

Meer lezen:

Eigenlijk is een alarmwoord

Het woord moeten zou eigenlijk niet mogen