Evelien Stadt

Ik ken dat gevoel…

Ik ken dat gevoel: je hebt een baan, huis, gezin, vrienden en toch ontbreekt er iets. Je wilt het eigenlijk niet weten, want je hebt het toch goed, maar toch knaagt het. Wat doe je dan? In het diepe springen, je gevoel achterna, of toch gaan voor zekerheid.

Ik sprong in het diepe…

Ik vroeg me af: wil ik mijn hele leven zo leven? Alsof ik met 3 wielen in het spoor rijd, en 1 wiel er naast. Of ga ik op onderzoek, naar de weg waar al mijn 4 wielen op passen? Ik voelde dat als ik zo door zou gaan, ik het mezelf later kwalijk zou nemen. Of ik zou afstompen en verzuren. Dat wilde ik niet. Dus dan bleef er geen andere weg over, dan die van het levensavontuur, met vreemde wegen, onbegrijpelijke afslagen en toch, achteraf gezien, loopt door alles een rode draad. Zo wonderlijk kan het leven gaan, als je het de kans geeft,

Doodlopende paden….

Ik volgde loopbaanoriëntatie en ontdekte mijn verborgen passie: ik wilde iets creatiefs gaan doen. Iets waarvan m vroeger verteld was: dat is voor hobby, daar verdien je geen geld mee. Ik schreef me in bij de opleiding Helias, kunstzinnige therapie. En vanaf dag 1 verdween mijn onrustige gevoel: ik voelde me thuis. Helias gaf me de ruimte om weer creatief te zijn, en ik leerde er vooral dat elke docent zijn/haar eigen invalshoek heeft, die soms haaks op elkaar stonden. Er is geen vastomlijnde waarheid. Alleen…. Helias ging in mijn laatste studiejaar failliet.

Ik vervolgde mijn opleiding bij Kolam, in Zutphen: een jaartraining tekenen met en voor kinderen. Die training kon ik direct toepassen bij mijn opgroeiende kinderen. Daar ontdekte ik de bijzondere ontwikkeling, die kinderen al tekenend doormaken. Wat zou het prachtig zijn als we daar veel meer voor open zouden staan. Hoe anders zou het tekenonderwijs dan worden? Zo ontstonden mijn lezingen over kindertekeningen.

Maar eenmaal op mezelf teruggeworpen (“Wat ga je nu met die opleidingen doen?”), kwam mijn grote vraag: “Wie ben ik om te weten wat er goed voor de ander is?” Was dit onzekerheid of een wezenlijke vraag? Waarom al die opleidingen volgen en dan uitkomen op deze vraag? Was dan alles voor niets?

Nieuwe wegen

De vraag bracht me bij trainingen in geweldloze communicatie van M. B. Rosenberg, waarbij ik leerde dat al mijn handelen te maken heeft met mijn behoeften en al jouw handelen met jouw behoeften. Des te meer we onze eigen behoeften leren kennen, des te duidelijker kunnen we naar elkaar communiceren. We kunnen onze oordelen los laten en in liefde verbinden. Ik train het nog dagelijks.

Het boek The Artist Way van Julia Cameronbracht me een prachtige stappenplan, om meer creativiteit in je leven toe te laten. Voor mij gaat dit veel verder dan creativiteit: het gaat om levenskunst.

Via een link op een website kwam het werk van Michelle Cassou: Point Zero op mijn weg. Zij leerde mij, via haar boeken en cd’s, dat creativiteit een proces is van overgave. Als jij je impulsen durft te volgen, zal je je eigen oordelen over creativiteit vanzelf tegenkomen. Als je die los laat, kom je in de ruimte van vrije creativiteit: Point Zero. De plek waar alles kan zijn, zonder oordeel. Dit raakte mijn kern en was het antwoord op mijn vraag. Ik hoef niet te weten wat goed voor de ander is. Ieder mens gaat zijn of haar eigen weg en creativiteit kan je hiertoe brengen, als je jezelf niet in de weg gaat staan. En als je dat wel doet, is dat wat er is. Het is niet goed of fout, maar dat wat er is.

Het is dus juist je denken, dat je weghoudt bij het Zijn. Julia Cameron had me al laten zien, hoe je je zelf kunt bevrijden van belemmeringen. Maar hoe kom je op andere gedachten?

Think like a Zebra huppelde mijn leven binnen en leerde me over de tien denkstijlen, waar je er zelf vaak maar een paar van gebruikt. Ik ontdekte dat ik een onconventioneel denker ben: liefst buiten de gangbare paden. Maar daarmee kan ik vele denkhokjes openbreken. Het werd opeens mijn kracht; niet meer conformeren, maar mijn eigen weg gaan. Zo werd ik de eerste generatie Think like a zebra-trainer van Nederland.

Met dit pakket leer ik enerzijds je flexibeler denken en anderzijds van het denken af te komen, om te komen in het Zijn.

Wat kan ik voor jou betekenen?

ik ben er voor jou, als je creatiever in het leven wilt staan. Je creativiteit, in de breedste zin van het woord, wilt ontwikkelen. Als je opzoek bent naar de verbinding met jezelf, help ik jou om je verlangen bloot te leggen en je beperkende gedachten te ontrafelen. Ik ondersteun je waar je het eng vind, en vertrouw op jouw innerlijke kracht, zolang je dat zelf nog niet durft te doen. Maar al doende zal jouw vertrouwen groeien. Je komt immers niet voor niets! Het is jouw tijd!

Ik kan je ook helpen om out of the box te denken, te brainstormen en inspirerende ideeën te ontwikkelen. Zowel voor bedrijven, als particulieren. Ik ben ook in te huren als onderdeel van een trainingsprogramma, waarbij ik het onderdeel creatief denken kan verzorgen.

Geen vraag is te gek!

Wil je meer weten, of een oriënterend gesprek aanvragen: neem dan contact met mij op.

DSC_0006
Evelien Stadt