Creativiteit ontwikkelen

Creativiteit leeft in elk mens. Het is een bron van mogelijkheden. Het geeft expressie aan wat er in jou leeft. Voor Vanuit je bron is het belangrijkste aan creativiteit het proces van maken. Zoals kleine kinderen doen: gewoon zoals het in ze opkomt. De meeste mensen zien creativiteit echter als een product: dat wat je maakt is het belangrijkste.

Creativiteit ontwikkelen: van voelen naar denken

Meestal leren we, als we creativiteit ontwikkelen dat het product centraal staat.  Je hebt techniek nodig om het te maken. Je oordeelt: is dit een goed of slecht product? Creativiteit wordt gekoppeld aan denken. Het wordt werken en je denkt dat je er talent voor moet hebben. Meestal wordt op deze manier creativiteit “aangeleerd”, of zou ik kunnen zeggen “afgeleerd”?

Creativiteit ontwikkelen: van denken naar voelen

Als kleine kinderen creativiteit ontwikkelen, doen ze gewoon wat er in hun opkomt. Ze schilderen vanuit hun eigen impuls. Voor mij is dit je natuurlijke vorm van creëren. Als je het proces centraal stelt, ben je gericht op wat er in jezelf omgaat en hoe je dat vormgeeft. Ik vind het telkens verbluffend om te merken hoeveel kracht hierin schuilt. Hoe mensen op deze manier dingen in hun leven ontdekken en groeien. Hoe je zelfs kunt komen tot het oordeelloos zijn, zodat je in een flow je dingen maakt. Wat een ultieme ervaring is.

Als jouw creativiteit ontwikkeld is via denken, is er een weg terug: van denken naar voelen. Het is een bijzonder proces, waarbij je steeds meer ervaart dat wat er in jou opkomt belangrijk is, betekenisvol. Zelfs dat je het niet altijd hoeft te begrijpen. Door te leren vertrouwen op je creativiteit kom je in je eigen stroom. In plaats van je gebruikelijke linker hersenhelft (logica, analyse, orde e.d.) gebruik je je rechter hersenhelft (associeren, intuïtie, gevoelens), waardoor er ruimte komt voor jouw wezenlijk zijn. Je linker denk-kant zal zich er regelmatig mee bemoeien: “dat is gek.” “Dat kan je niet maken!” “Rood is een stomme kleur.” Als je dat ontdekt, weet je ook dat je de keuze hebt om er niet naar te luisteren. Durf je iets anders te doen, dan je denken veroordeelt? En wat gebeurt er dan? Een avontuurlijk pad!

Creativiteit ontwikkelen maakt je bewust en geeft vertrouwen

Misschien is het niet voor te stellen, maar creativiteit werkt door in het dagelijks leven. Als je boos bent, kan flink krassen je helpen te ontladen. Als je altijd netjes bent, kan een keer buiten de lijntjes kleuren een enorme impact hebben. Als je altijd controle wilt, kan schilderen met waterverf een uitdaging (of verzoeking) zijn. Creativiteit kan een veilige mogelijkheid zijn om dingen te oefenen en uit te proberen. Om te ontdekken en te ervaren. Spelenderwijs te groeien, jezelf te zien.

Workshops creativiteit ontwikkelen

Vanuit je bron geeft verschillende creatieve workshops.  Zowel voor kinderen als volwassenen. Je kunt ook een workshop op maat aanvragen voor school, bedrijfsuitje, training, vrijgezellenfeest e.d. Afhankelijk van jouw wens ligt de nadruk meer op creativiteit of bewustwording.

Leer weer creatief te zijn

Wil je weer leren om creatief te zijn, volg dan het coachingstraject geïnspireerd leven.