Cursus intuïtief schilderen: Creatief Avontuur

cursus intuïtief schilderen: vormgeven aan wat er innerlijk leeft

Cursus intuïtief schilderen, is geschikt voor jou, als je:

 • jouw creativiteit intuïtief wil ontwikkelen (zelfs als je denkt dat je niet creatief bent!)
 • spelenderwijs wil schilderen, puur zoals het in je opkomt, zonder focus op techniek
 • contact wil met jouw oneindige inspiratiebron
 • wil ervaren welke wijsheid er in intuïtief schilderen schuilt
 • echt tijd wilt, in contact met jezelf

Cursus intuïtief schilderen; Creatief Avontuur

Creatief Avontuur is een unieke schilderwijze. Je schildert zoals het in je op komt: intuïtief. Je weet nooit waar je uitkomt, maar ontdekt het al doende. Zo schilderen is ook een bijzondere manier om te ontdekken wat er in jou leeft en hoe dat vorm krijgt. Dit kan bijzonder waardevolle inzichten geven. Ervaring is niet nodig. Creatief Avontuur is gebaseerd op Point Zero van Michele Cassou.

Werkwijze intuïtief schilderen

Centraal in het atelier staat een tafel met vele kleuren acrylverf en diverse kwasten en penselen. Je werkt met drie vragen:
1. Welke kleur wil ik?
2. Welke kwast/penseel wil ik?
3. Waar wil ik dat op mijn papier?
Je gaat met de gekozen kleur en kwast aan de slag, totdat je merkt dat je iets anders wilt. Dan kies je opnieuw. Al doende ontstaat jouw schilderij. Zo is het schilderen als een avontuur: je weet nooit waar je uitkomt.

Intuïtief schilderen geeft inzicht en inspiratie

Soms blokkeren cursisten. Je wilt rood, maar vindt dat een stomme kleur. Of je wilt groot schilderen, maar vindt dat dat te veel opvalt. Je wilt iets, waarvan je ooit geleerd hebt dat dat zo niet moet. Het schilderproces nodigt dan uit: “Wil je het vertrouwde (het volgen van de regel) of het onbekende?” Hierin is geen goed of fout, maar het ervaren wat het met je doet. Soms individueel, intern in jezelf, of met de docente. Want het helpt om samen te onderzoeken wat er aan de hand is.

Nadat duidelijk is wat de blokkade inhoudt, ontstaat bij de cursist ook de oplossing; de inspiratie voor de volgende stap.  De cursist kiest zelf welke kant hij/zij opgaat. Deze schilderervaring kan ook doorwerken in je dagelijks leven. Hoewel Creatief Avontuur geen therapie of coaching is, kan het zeker waardevolle inzichten opleveren. Mocht je in therapie zijn, dan is het raadzaam om te overleggen of het intuïtief werken met beelden op dit moment voor jou zinvol is. Intuïtief schilderen kan sterke emoties oproepen en het is belangrijk dat je voldoende draagkracht heb om daar mee om te gaan.

Tijd voor jezelf

De cursus Creatief Avontuur is echt tijd voor jezelf. Jij richt jouw schilderplek in, zoals voor jou goed is. Je mag zelfs zo staan dat anderen je werk niet zien. Je krijgt geen opdrachten: in jou is genoeg innerlijke inspiratie voor het maken van een schildering. En als je daar niet bij kan, help ik je op weg. We bespreken ook niets na in de groep: dat geeft onbewust toch een druk tijdens het schilderen, terwijl we juist bezig zijn onze innerlijke creativiteit vrij te maken. We geven ook geen commentaar op andermans werk, zodat iedereen bij zijn/haar eigen proces kan blijven. Maar onbewust inspireren we elkaar, en ontstaat er een bijzondere onderlinge band. En onder de koffie (je bepaalt zelf je pauze(s)), wordt er heel wat afgekletst.

Wel beginnen we elke les met een inspiratie-halfuur. Dit is een vrijblijvende mogelijkheid om vragen te stellen, ervaringen te delen, of extra achtergrondinformatie te krijgen. Ideaal als je graag over het schilderproces wilt praten. En als je dat liever niet doet, kom je niet. Ook dat is prima, want sommige mensen gaan te veel nadenken van praten. En juist dat nadenken maakt het intuïtief schilderen zo moeilijk.

Gaan stralen

Schilderavontuur gaat dus  over jouw proces van creëren, in plaats van een kunstwerk maken. Het gaat over doen en ontdekken, niet over goed en fout. Wie zijn impulsen volgt, gaat vanzelf stralen. Cursisten roepen regelmatig verbaasd: “Dat ik dat heb gemaakt! Dat had ik nooit gedacht.” En zelfs: “Ik vind dit een stom schilderij, en toch houd ik ervan.”

Resultaten van de cursus intuïtief schilderen 

 • ontwikkelen van je eigen schilderstijl
 • je eigen inspiratie ontdekken en benutten
 • uit je hoofd komen en je verbinden met nu; met jouw impuls
 • meer zelfvertrouwen in je creativiteit
 • meer expressie-mogelijkheden
 • tijd voor jezelf
 • inspiratie voor het leven

Wil je ook intuïtief schilderen? 

Data 2024

Blok 2: 8 lessen (wachtlijst)

12, 19, 26 april, 17, 24, 31 mei, 7, 14 juni (reservedag 28 juni)

Blok 3: 11 lessen (wachtlijst)

 13, 20, 27 september, 4, 11 oktober, 8, 15, 22, 29 november, 6, 13 december

Groepsgrootte maximaal 9 personen.

Kosten:

Blok 2: € 120,00 

Blok 3: € 132,00

Je kunt voor maximaal 10 lessen per jaar de Stadjerspaskorting voor de cursus Creatief Avontuur inzetten. Je betaald dan € 8,00 per les in plaats van € 12,00. Geef bij aanmelding aan of je gebruik wilt maken van deze korting. 

Dit lesgeld is inclusief het basisschildermateriaal en exclusief koffie en thee (te verkrijgen bij het Grand Café Trefpunt).

Wachtlijst

Momenteel is de groep vol. Je kan je altijd aanmelden voor de wachtlijst. Zodra er een plek vrijkomt, krijg je vrijblijvend een attendering dat je je kunt aanmelden voor een blok. Er komen momenteel echter bijna geen plekken vrij, waardoor je rekening moet houden met een lange wachttijd. Als je eerder aan de slag wil, raad ik je aan om de online training te volgen. Meer informatie vind je op: https://online.vanuitjebron.nl/

Meer informatie en opgave per mail info@vanuitjebron.nl of telefonisch 06-12590685

Werk van diverse cursisten:

schilder van zelf
Werk cursisten cursus intuïtief schilderen Groningen

Reacties van cursisten:

“Dit is mijn plek om op mijn eigen manier te ervaren wie ik ben. Echt mezelf mogen zijn, is best moeilijk, maar o zo fijn. Ik ontdek mijn eigen kleur.”

“Hier leer ik wat authenticiteit inhoudt.”

“Ik ben elke keer weer verbaasd over wat er komt. Zo inspirerend!”

“Dit is mijn wekelijks onderhoud. Ik mis het als ik niet kan komen.”

“Het is zo fijn dat er niets wordt nabesproken. We zijn hier allemaal voor onszelf en toch is het een fijne groep mensen. Je bent niet alleen. We lopen over hetzelfde pad.’

“Het was echt zoeken om te ontdekken wat je schildert als het niet om het schilderij gaat. Eigenlijk is dat in woorden niet uit te leggen. En toch voelt dat goed.”

Tip: E-book: maak je creativiteit weer vrij

Wil je meer weten over deze werkwijze? Klik op de link  E-book Maak je creativiteit weer vrij