Een Zijns-ervaring van een cursiste

Als er iets bijzonders gebeurt in mijn werk, kan ik daar kippenvel van krijgen. Zo ook tijdens de schilderles van Creatief Avontuur, waarbij iedereen intuïtief zijn of haar eigen verlangen volgt. Ik deelde eerder al mijn ervaring (zie link) en mag ik haar ervaring met jullie delen. Ze schreef hiervoor onderstaande tekst, die ik kort inleidt. Maar niet voordat ik mijn dankbaarheid wil uitspreken, dat zij dit met ons wil delen.

Introductie

Zij werkte aan een schilderij, waarin ervaringen van een vakantie op Aruba haar inspireerde. In de vorige les had ze spontaan haar verlangen gevolgd, maar was vervolgens geschrokken van het resultaat. We spraken er over en ze ontdekte dat ze zich haar spontaniteit kwalijk nam, terwijl ze er ook naar verlangde. Nu was ze in verwarring en ontdekte ze dat verwarring er ook mag zijn. Er is niks mis! vervolgens was de lestijd om “Saved by the bell”, zei ze lachend. Hieronder haar vervolg, in haar woorden.

De start

Als ik mijn schilderij van ‘na Aruba’ weer zie, voel ik (weerstand) eigenlijk niet zo veel. Evelien ziet mij subtiel wegdeinzen. Ik zet het schilderij op afstand, zoals ze mij de vorige keer ook al adviseerde en kijk. En nu?!

Ik ga koffie halen en ben niet met het schilderij bezig. Als ik terug kom en weer kijk, weet ik het. Er moet of liever gezegd, er wil geel in. En ja, het klopt! Steeds meer geel komt; ik dans met geel. Veel geel, overal geel. “Wat is het mooi bij dat blauw.” Perspectieven veranderen, regen/tranen worden in geel opgevangen. Enzovoort. Eigenlijk denk ik er niet zoveel bij. Meestal kan ik nog veel meer denken!

Dan stokt het en ga ik thee halen. In de hal ontmoet ik een ansichtkaartje, die mij uitdaagt om te schrijven en ik schrijf, met het schilderij schuin achter mij, op de achterkant. De woorden rollen er uit.

Het verhaal van de punt op de horizon
Het verhaal van het geel, het licht
Het zorgeloze ook met zorgen
Het verwoestende, het scheve
Het onwerkelijke, het niet kloppende
het hart dat klopt
Kinderlijk snel van opwinding en niet weten
Nieuwsgierigheid
Beleven met alles erop en eraan
Ook de pijn, het verlangen
De kringloop en de moeite
Moeiteloos mag ook

Zo ik ben klaar. En nu?!

Uitspreken

Evelien tast vanuit de verte af of ze naar me toe komt. Ik tast af of ik hulp nodig heb. Er is niets aan de hand, ik ben gewoon klaar en de tijd is nog niet om. Toch ziet Evelien meer dan mij??? Mijn oude patroon: hulp vragen/aandacht vragen, terwijl er niets aan de hand is en er meer mensen zijn die misschien hulp meer nodig hebben, zit vooraan. Omdat Evelien mij inmiddels kent komt ze naar me toe. Ze ziet dat er veel in mij gebeurd en dat benoemd zij. En dan opeens wil ik graag mijn tekst voorlezen want het past bij het schilderij had ik ontdekt. Het woord kringloop resoneerde met de geschilderde delen; regen/tranen uit wolken in zee. Met dat deel waar ik niet zo blij mee was. Dit geeft er een positieve draai aan en de weerstand is weg.

Ik lees het stuk wat ik geschreven heb voor aan Evelien en hoor aan mijn intonatie en stem dat het klop en merkt het aan Evelien die geraakt is; kippenvel krijgt.

Zijn

Wat ze dan doet is zeggen: “Blijf hier maar even bij” en we zijn stil …. en stil ….  en ze laat gebeuren wat wil en pas dan kan ook ik mijn geraaktheid voelen, tranen stromen. Ik kom in contact met mijn buik met dat wat ik schilderde en schreef. Woorden en klank gaf. Tranen, voelen, warmte, ruimte, erbij blijven, voeten op de vloer. Samen veilig voelen!!

Na een tijdje geeft Evelien een beeld terug van wat zij ziet. Pas nadat zij gecheckt heeft bij mij of het gepast is of het welkom is. Omdat ik zelf in het niets ben, geen beelden heb wil ik graag een beeld als houvast.

Ze ziet mij, na een moeilijke weg omhoog op een bergtop staan en de grootse weidse in kijken. Ik ben er. Dit beeld helpt me, te zijn, er te zijn en dat het nu moeiteloos is. “Hier maar even blijven” zegt Evelien. Ja, hier maar even blijven…….

Meer lezen:

Spelen met Zijn

Angst en creativiteit; wat kan je er aan doen?

En voor wie Facebook heeft of LinkedIn: mijn kant van het verhaal van de ervaring van de cursiste vind je hier:

Post LinkedIn

Post Facebook