zebra pixabay

Met creatief denken kom je op ideeën, die je eerst nog niet had. Maar hoe kan je denken als een zebra? De methode Think like a Zebra® helpt je bij creatief denken. Zij gebruikt Animalcoaches als voorbeelden om een bepaalde denkwijze te illustreren, eigenlijk zijn het tot de verbeelding sprekende ezelsbruggetjes. Wekelijks stellen wij , de Creative-trainers van Think like aZebra®, graag een Animalcoach aan je voor. Zo ervaar je zelf hoe ze jou kunnen coachen in het anders denken.

Animalcoach™ van de week
In 2016 staat dus elke week een dier uit het team van 53 Animalcoaches™ centraal. Je kunt dit dier ontmoeten op Linked, Facebook en Twitter. En natuurlijk op de website www.thinklikeazebra.nl en de sites van de diverse Think like a Zebra trainers.

Zebra is zwart wit
Als eerste dier bespreken we de zebra. Deze Animalcoach™, en naamdrager van de methode, staat voor het denken in tegenstellingen: zwart-wit. De zebra zegt:”Ik leef met tegenstellingen en creëer ze zelfs. Wat kan dit gegeven voor jou betekenen?”

Tegenstellingen
Nu lijkt zwart wit denken misschien niet direct creatief denken, maar spelen met tegenstellingen levert verrassende inzichten op. Je kunt er op verschillende manieren mee werken. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden.

Visualisatie
Stel je moet iets doen wat je spannend vindt. Door je voor te stellen wat en hoe je zou handelen als je geen angst zou voelen, kan je visualiseren hoe je iets zonder angst kunt doen. Fake it until you make it. Dit kan je helpen om angsten te overwinnen.

Affirmatie
Maar met de zebra kan je ook de mogelijkheid van positieve affirmaties onderzoeken. Bedenk bijvoorbeeld een negatieve zin die je vaak in je hoofd hebt. Wat is het positief tegenovergestelde van deze zin?

Acceptatie
Leven met tegenstellingen is bijvoorbeeld ook het deels accepteren van wat je niet wilt, om je vervolgens te focussen op wat je wel wilt. Dit kan heel veel nodeloze strijd voorkomen. Soms is dat een prima oplossing. Of je tegenstander niet meer als tegenstander zien, maar als iemand met een andere mening, waar je mee kunt praten, en die ook positieve eigenschappen bezit.

Verandering
Doe eens het tegenovergestelde van wat je gewend bent. Wat gebeurt er dan? Welke nieuwe  mogelijkheden ontstaan er? Weet jij nog meer tegenstellingen te bedenken?

Kuddedier en out of the box
Eigenlijk is het grappig dat juist de zebra in de naam van een creatief denken methode is gekomen.  Het is immers een kuddedier. Hoezo out of the box? Maar daarmee geeft de zebra ook zo mooi het effect van tegenstellingen weer. Immers buiten de gangbare veronderstellingen, zijn weer vele mogelijkheden te ontdekken. De Creative-trainers wensen je veel plezier met de adviezen van de zebra: werk eens met tegenstellingen. Ervaringen horen we graag!

Meer weten?

23 februari is er Think like a zebra koffieochtend in Groningen, waar u kunt kennismaken met Think like a zebra.
De landelijke agenda staat op www.thinklikeazebra.nl en hier staat ook het landelijk contactformulier: http://www.thinklikeazebra.nl/contact.html

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *