Leeg schilderdoek

Leeg schilderdoek

 

Je materialen staan klaar en dan heb je dat lege vel papier voor je. Wat nu? Je voelt angst of twijfel opkomen, of weerstand. Help!

Anderen voelen een juichend, blij gevoel: mogelijkheden, uitdaging, kans, expressie!

Meest voorkomende beperkende overtuigingen

Wat cursisten mij vaak vertellen zijn de volgende aspecten:

– die leegte maakt me bang; straks verpest ik het nog!

– die leegte is zo ruim, waar moet ik beginnen?

– die leegte geeft zo weinig houvast: hoe vind ik inspiratie?

– zonder aanwijzingen durf ik niet te starten

Al deze gedachten gaan er vanuit dat er een goed en een fout is. Iets in jou is overtuigd dat het niet goed zal komen met het intuitief schilderij. En daarmee laat jij zien dat je het niet goed kan en dat is indirect een afwijzing van jezelf: jij bent niet goed genoeg. Brrr, tuurlijk wil je dan niet beginnen. Tegelijkertijd: hoe mooi dat je dit nu kunt zien! Het zijn slechts gedachten, het is niet de waarheid.

Praktische oplossingen

Weet: bij een intuïtief schilderij is er geen goed of fout. Er is wat er is. Niet meer en niet minder. Alles wat jij er meer of minder van maakt, zijn gedachten, die jou beïnvloeden. Neem ze waar, maar luister er niet naar. Want jij hebt alle ruimte om te doen wat er in jou opkomt.

1. Zorg dat de plek waar je werkt goed voelt. Sta je goed, of zit je goed? Verwijder afleidingen, zet de telefoon uit en neem jouw tijd.

2. Adem rustig door en neem de tijd om goed op je plek aan te komen.

3.  Verbind je met je papier. Ik strijk er vaak met mijn handen overheen. Zo voel ik het papier en soms voel ik al, waar ik op het papier naar toe wordt getrokken: soms is er een plek dat speciale aandacht vraagt.

4. Voel hoe je je papier wilt: in de lengte of de breedte. Dat maakt namelijk veel uit. Ga je niet afvragen waarom (daarmee breng je jezelf weer in je hoofd), maar volg gewoon je gevoel.

5. Scan met je ogen alle kleuren die je hebt en vaak is er een kleur die lijkt op te springen en zegt; “Neem mij, neem mij!”. Of je voelt je tot een bepaalde kleur aangetrokken. Of je ziet opeens een kleur voor je. Iedereen heeft zijn of haar eigen wijze, waarop je je intuïtief kunt verbinden met een kleur.

6. Kies die kleur en laat je niet afleiden door gedachten als: “Wat een stomme kleur” of “Maar die had ik de vorige keer ook al” of “ik houd niet van die kleur”. Als de kleur jou kiest, kan je er op vertrouwen dat het klopt.

7. Kies een kwast. Dat kan op dezelfde manier als dat je de kleur hebt gekozen.

8. Ga voor je papier staan. Voel waar die kleur heen wil. Maak eventueel eerst met je hand boven het papier bewegingen; groot, klein, links, recht, rechthoekig of rond. Een soort droog-verfen (in plaats van droog zwemmen) Je voelt vanzelf wat er klopt en ga dat doen. Dit is de fase waarin mijn hoofd altijd zegt :”Doe niet zo raar, wat zullen anderen wel niet denken!”, maar het helpt echt om het te doen.

9. Maak je streek en voel opnieuw: waar wil de penseel of kwast nu heen? En volg dat verlangen, onafhankelijk van wat er ontstaat. Net zo lang totdat de kleur of kwast is uitgewerkt. Leg dan de verf en kwast weg en kies een nieuwe kleur en/of kwast. Soms is dat al na 1 stip, en andere keren is je papier al bijna vol. Dat maakt echt niet uit! Volg je verlangen.

10. Zo bouw je stap voor stap het intuïtief schilderij op, zonder dat je hoeft te weten waar je uitkomt. Laat je verrassen!

Mocht je vragen over het maken van een intuïtief schilderij hebben: vertel ze me en ik zal ze beantwoorden.

Ik wens je veel schilder-plezier.

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *