Ik ben ze al zo vaak tegen gekomen: beperkende overtuigingen, dat ik ze niet eens meer kan tellen. Soms kan ik er ook boos om worden: “Waarom kom ik je nou wéér tegen!” Ik heb al zo hard gewerkt aan het transformeren ervan. Ik heb al zoveel overtuigingen opgeschoond en nog steeds blijven ze langs komen! Waar heb ik dat aan verdient? Het mag toch wel eens ophouden! Ik verlang naar rust en niet naar nog zo’n overtuiging, die mij overduidelijk in de weg zit. Ik wil immers vrijheid, ruimte, niet nog een beperking!

Een stapje achteruit en ik ontdek dat ik een beperkende overtuiging een beperking vindt.

Als jij je met persoonlijke groei bezig houdt, herken je dit vast wel. Het zijn van die escalerende momenten, waarin je moedeloos wordt en bang wordt dat je met een oneindig proces bezig bent. Misschien wel een onzinnig proces, alsof je water naar de zee aan het dragen bent.

Op zo’n moment heb ik behoefte aan een nieuw perspectief. Opeens komt het volgende beeld me in op.

Als ik overtuigingen nou eens zou zien als stempels! Tijdelijke draagconstructies in mij, om mij, als gebouw, overeind te houden. Ze beperken mijn beweegruimte, maar zijn toch belangrijk. Opeens zag ik hoe ik dankbaarheid kon voelen voor mijn beperkende overtuigingen. Ze deden niets anders, dan mijn andere overtuigingen! Ze helpen me. Alleen omdat ik meer beweegruimte wil, ervaar ik nu een beperking.

Mijzelf als een huis in aan- en verbouw zien. In ontwikkeling. Iedereen weet hoe vermoeiend verbouwen is. Dat je er soms even doorheen zit en dat je dan wilt dat je verder bent dan je bent. Je vergeet waar je vandaan komt. Wat je allemaal al gedaan hebt. Je ziet alleen het verre doel, waar je nog niet bent.

Doe even een stapje terug. Neem wat afstand en ga er eens voor zitten. Speel de film nog eens af en vertrouw dat al die stempels die je ziet staan, kunnen worden losgelaten als de tijd daar is. Voor nu is dit precies goed. Precies wat nodig is. Ik kan er tussen door wandelen, Ik kan er omheen dansen. Ik kan er slingers aan hangen. Ik kan er zoveel meer mee, dan er tegenop lopen en me zelf pijn doen. Misschien kan ik er zelfs wel een hangmat tussen spannen en mezelf er lekker tussenin wiegen. Alleen ben ik geen bouwexpert, dus dar ga ik nog eens navragen….

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *