Veranderen is durven loslaten!

regenboog

We houden allemaal in zekere mate van zekerheid en voorspelbaarheid. Maar we staan er bijna nooit bij stil wat de consequentie daarvan is. Hoe meer je vasthoudt aan zekerheden, des te minder ruimte voor vernieuwing en verandering. Het lijkt een open deur, maar het betekent nog al wat! Want waar liggen jouw zekerheden? Het is boeiend om dat te onderzoeken. Want zowel bij creatief denken, als intuïtief schilderen kom je dit proces tegen.

Drie graden van zekerheid

George Parker beschrijft in zijn boek: “Het grote boek van de creativiteit” drie graden van zekerheid, of geloof. Hoe geloof jij dat de werkelijkheid in elkaar zit? En wat betekent dit voor veranderen?
1. Aanname
2. Mening/overtuiging
3. Paradigma

1. Aanname veranderen

Een aanname is een conclusie die je trekt uit je waarneming en je bestaande kennis en ervaring. Bijvoorbeeld een stoel heeft vier poten. In een café kan je bier bestellen. Je bent niet bewust bezig met aannames, en je kan er ook makkelijk van afstappen. Als je een aanname verandert, kom je op een ander idee; je transformeert. Een stoel kan drie of vijf poten hebben en in een café bestel je koffie. Je kunt met je handen schilderen i.p.v. penselen. Je maakt variaties op een thema.

2. Mening/overtuiging veranderen

Bij een mening/overtuiging haal je argumenten bij je aanname. Je hebt er al over nagedacht en er je gelijk in gehaald. Je vindt dat het zo moet zijn. Een stoel met drie poten is een kruk, maar absoluut geen stoel. Een café zonder bier is belachelijk. Een niet lijkend schilderij lijkt nergens op. Je ervaart weerstand als het anders is dan jouw mening en je geeft je niet zonder slag of stoot over.
Als je een mening of overtuiging verandert, transmuteer je. Er ontstaat een voor jou heel nieuw idee; een nieuwe mogelijkheid. Je verandert structureel.
Zo heb ik jarenlang altijd maar 1 regenboog gezien, omdat ik overtuigd was dat er maar 1 was. Toen iemand zei dat er twee waren, heb ik die persoon hartelijk uitgelachen, totdat hij mij de tweede regenboog aanwees. Pas toen kon ik die regenboog zien.

3. Paradigma veranderen

Een paradigma is een verinnerlijkte grondwet, waarin je geen enkele verandering duldt. Betalen doe je met geld, voor geld zijn banken nodig.Ik ben niet creatief. Het zijn diepgewortelde overtuigingen, die voor jou niet ter discussie staan. Je staat er zelfs niet bij stil. Ze bieden jou op het diepste niveau zekerheid. Dus is het veranderen van paradigma’s is een innerlijke revolutie en soms ook een externe. Het is de verandering die de meeste weerstand biedt. Je verandert fundamenteel.

Je ziet paradigma’s terug in cultuurverschillen, generatieverschillen en ook relaties kunnen stuklopen, of juist interessant worden, door paradigma’s. Wie een paradigma verandert transcendeert: er ontstaat een vernieuwend idee. Zoals met de bitcoin wordt uitgezocht hoe je zonder banken kunt bestaan. Of op Iederwijsscholen hoe een kind zelf zijn/haar leerproces kan aangaan, in plaats van opgelegd krijgen. En het durven expressie te geven aan wat er in jou leeft, ook al vind je dat “het er niet uit ziet” is een eerste stap in creativiteit.

En jij, wat durf jij los te laten?

Laat het me weten in je reactie onderaan het bericht.

Op 18 november is er weer een workshop Creatief denken voor ZZP’ers, waarin je met de diercoaches van Think like a Zebra op  andere, nieuwe of misschien zelfs vernieuwende ideeën kunt komen.