Creatief plezier ervaren

Er is iets bijzonders aan de hand: hoewel we heel graag creatief plezier willen ervaren, zit er bij veel mensen een rem op. Ik denk zelf dat dit onder andere met onze creatieve opvoeding te maken heeft. Zo zie je peuters volledig opgaan in hun creatieve proces, waarbij anderen met correcties komen:

–         Niet op tafel schilderen!

–         Je moet de andere kant van de penseel gebruiken!

–         Kijk je gaat over de lijnen.

–         Wat heb jij nu gedaan?

Ik heb zelfs kinderen van drie afkeurend horen praten over peuterwerk: “Zij krast! Ikke niet. Ikke doe mooi”.

Al heel vroeg leren we dat je creatieve werk ergens aan moet voldoen en dat je zelf goed moet opletten om een goed werk te kunnen maken. Daarmee wordt het creatieve plezier gekoppeld aan het eindproduct: als dat goed is, mag je er blij mee zijn.

Blokkades op plezier

Maar je draagt ook de herinneringen met je mee, waarin je veroordeeld werd om je plezier. Omdat het leidde tot iets wat niet mocht en je beter moest nadenken. Omdat anderen je gedrag  vreemd vonden en jou veroordeelde tot te uitbundig zijn en vreemd. Het kan zelfs zo zijn, dat anderen zelf zo geblokkeerd waren in hun plezier, dat ze niet met jouw plezier overweg konden en het daardoor bij jou doorbraken. Dan had tenminste niemand plezier.

Zodra je leert dat plezier ervaren ook onveiligheid en onzekerheid te weeg kan brengen, kan de mogelijkheid om (creatief) plezier te ervaren overschaduwd worden door deze beangstigende situaties uit het verleden. Niet dat je je daar heel erg bewust van hoeft te zijn. Je kan op onbewust niveau je vermogen om plezier te ervaren direct blokkeren. Omdat het veiliger voelt om geen plezier te ervaren, dan plezier ervaren en daarop veroordeeld te worden.

Patroon transformeren

Je kunt dit patroon transformeren, door te oefenen in intuïtieve creativiteit. Eigenlijk mag je terug naar die vrije peuter, die zomaar doet wat er in hem of haar opkomt. Die geniet van kleuren, bewegen, geluiden, mogelijkheden. Die niet iets maakt, maar aan het creëren is!

In dit proces ligt zo’n eerlijk (en heerlijk) plezier verscholen, dat je helemaal laat opgaan in het moment. Dat plezier gun ik iedereen.

Proces waarnemen

Binnen dat proces ga je waarnemen. Zijn er randvoorwaarden voor mijn plezier, zoals iets moois gemaakt moeten hebben? Weet dat je veel vaker blijdschap kunt toelaten, zelfs al weet je nu nog niet hoe.  Alle kleine momenten in het creatieve proces kunnen aanwijzingen geven. Een kleur. Een beweging. Een ontdekking. Een vorm. Een moment van stilte, een moment van volledig losgaan.

Koester je plezierige momenten. Voel het en leg aan jezelf uit: dit mag er zijn! Dit mag ik ervaren! Het is nu veilig. Maak meer van wat je blijdschap geeft.

Gedachten observeren

Ontdek welke gedachten er vanzelf in jou worden opgeroepen, als je plezier ervaart. Nou dat is kinderachtig! Zie je wel je hebt het weer verpest. Jeetje, wat zullen anderen wel niet denken? Je bent ook veel te wild. Word je daar bij van?

Weet: dit zijn echo’s uit het verleden en niet dé waarheid.

Emoties laten zijn

Voel wat deze gedachten voor impact hebben op jouw plezier. Vaak ervaar je een andere emotie, maar je kunt je plezier blijven koesteren! Het mag er echt zijn! Jij mag blij worden van groen, ook als je dat kinderachtig vindt en je schaamt. Je mag met een grote haal alles doorkruisen, als dat fijn voelt. Ook als je daarna denkt dat je werk verpest is en je je schuldig voelt. Jij mag honderd stipjes zetten, zelfs al denk je dat anderen het raar vinden en je jezelf het liefste wilt verstoppen.

Zet de ervaringen van het plezier en het effect van je gedachten naast elkaar. Welke kant wil jij graag op? Wat gun je jezelf?

Ander kader

Besef dat je met dit gedachtencommentaar (ik noem ze je draken), jezelf wilt beschermen tegen mogelijke negatieve input van buiten. Zoals je ooit gehad hebt, waardoor jouw plezier verdween en er schaamte, schuld of bijvoorbeeld verdriet werd ervaren. Vertel je draken: “Dank je wel voor je goede raad. Er is geen gevaar. Ik vind het fijn om dit nu te doen. Het geeft me plezier. Ik mag ALLES maken.” Je hoeft je drakengedachten niet weg te drukken. Net zo min als je emoties.

Voel je plezier voor zover je kan en forceer er niets in. Voel je schaamte, je schuld maar doe er verder niets mee. Je hoeft niets op te lossen! Het is veilig. Je systeem heeft tijd nodig om aan dit nieuwe inzicht te wennen. Soms gaat het wennen heel snel en plons je in een creatief plezierbad. Andere keren gaat het stapje voor stapje; kan je er steeds wat meer plezier toelaten. Je hebt er moed voor nodig en door die moed, ontdek je dat het nu minder kwetsbaar is om plezier te ervaren, dan het ooit is geweest. Dat geeft niet alleen creatief plezier, maar ook kracht en zelfvertrouwen.

Wil jij meer creatief plezier ervaren, maar weet je niet hoe je dit kan bereiken? Neem vrijblijvend contact met mij op. Naast een schildercursus in Groningen zijn er ook online mogelijkheden.