Voorbij je creatieve blokkade; creatief vrij zijn!

Een creatieve blokkade transformeren lukt alleen door creatief aan de slag te gaan!

Verlangen naar authentieke creativiteit, maar stuiten op een creatieve blokkade: het overkomt iedereen. Gelukkig is daar wat aan te doen. Niet door meer technieken te leren, maar door te ontdekken hoe creativiteit op jou inwerkt. Ontdek waar je echt blij van wordt en wanneer er weerstand ontstaat. Ga mee op Creatief Avontuur. Een unieke creatieve tocht, waarin jij jouw inspiratie volgt en met je draken (weerstanden) gaat fluisteren.

Mijn werkwijze voor intuïtieve creativiteit is ontstaan vanuit mijn verlangen om mensen bij hun eigen wijsheid te brengen. Die zoektocht heeft me geleid naar het ontwikkelen van het Creatief Avontuur. Een bijzondere reis met verrassende gevolgen.

Drie vragen

Je creativiteit heeft niet zoveel nodig! Het belangrijkste is: een verlangen naar jouw creativiteit! Dat is voldoende om aan de slag te gaan. Met potloden, verf of wat je maar wilt. Om je te helpen zijn er drie vragen:

1.      Welke kleur wil er?

2.      Welke kwast, penseel wil er?

3.      Waar wil het op het papier?

Je ingevingen volg je direct op. Zo simpel is het!

Ja, maar

Je denken houdt echter niet van overgave, tenzij het denkt dat het veilig is. Niet weten wat je doet, waarom en waarvoor kan heel onveilig lijken. Dus wil je denken controle, een doel, weten wat er speelt. Je wordt de maker, bedenker van je werk, in plaats van de uitvoerder van je intuïtie. Vaak resulteert dit in een creatieve blokkade. Hierbij speelt een grote rol dat je van jongs af aan hebt geleerd dat je moet nadenken over wat je maakt. Er moet een goed product komen. Dat maakt vrijuit creëren vaak zo moeilijk. Het heeft het contact met je intuïtieve verbinding verstoord.

Nog een misverstand

Vaak denkt men dat al dat denkwerk (je Drakenland) verkeerd is! Daardoor ontstaan immers blokkades! Dus moet je het denken loslaten. Maar hoe doe je dat? Voor je het weet ga je daar over nadenken. Een creatieve blokkade vraagt om iets anders!

Het denken, de controle willen, is een automatische manier van je denken om je te beschermen. Deze zelfbescherming is een prachtig gegeven. Je hebt het nodig gehad om op te kunnen groeien. Alleen heeft het onderhoud nodig. Dat laatste hebben we niet geleerd! Je beschermingspatronen hoeven geen automatismen te zijn, je kan ze updaten naar manieren waarbij je creativiteit wel alle ruimte krijgt om op authentieke wijze te creëren. Precies dat waar je zo naar verlangt!

Creatieve blokkade als poort

Creativiteit laat je zien, waar deze zelfbescherming mag veranderen. De momenten van remming, afkeer of blokkade zijn de poorten naar jouw vrijheid. Zodra je begrijpt wat er speelt, doorvoelt wat het betekent, gaat de poort open en ervaar je nieuwe mogelijkheden. Creatieve flow. Totdat je weer bij een poort aankomt. Het mooie is dat je niet zelf hoeft te bepalen waar je aan moet werken; intuïtieve creativiteit brengt het je op een presenteerblaadje! Juist dat waar je tegen aan loopt is dat wat doorzien wil worden. Daarmee ontstaan de transformatiemogelijkheden, die je je verlangen laten vervullen.

Het creatieve spel begrijpen

Juist dat spel, tussen enerzijds je open spontane kant (ik noem het Ukkie, je authentieke kind) en de sturende en controlerende kant (je draken) is de onderbelichte kant van creativiteit. En dat is zonde, want heel veel creatieve remmingen en blokkades zijn op te lossen, als je de kennis van Ukkie en de draken gaat toepassen! Het brengt je nog meer dan vrije creativiteit. Ook je remmingen en blokkades vanuit je persoonlijkheid lossen op en hierdoor ga je steeds vrijer en authentieker in het leven staan.

Levenslessen uit een creatieve blokkade

Het Creatief Avontuur geeft prachtige levenslessen. Het leerde mij en mijn cursisten:

 • intuïtieve signalen te herkennen.
 • intuïtie te vertrouwen en je er aan over te geven.
 • te ervaren hoeveel moois dat op je pad brengt.
 • te ontdekken dat ondanks het moois, je denken sturing en controle wil.
 • omdat het beter denkt te weten én je wil beschermen.
 • Het leert je om deze sturing en controle weer los te laten
 • en je over te geven aan het onbekende.

Het resulteerde in:

 • Ik hoef niet te weten wat er moet. Er is iets, wijzer dan ik, dat weet én dat ik kan volgen.
 • Ik omarm alles wat er is: de flow én de weerstand en doorleef het open en nieuwsgierig. Van binnenuit ontstaat daardoor de verandering, geleid door dat wat wijzer is dan ik.
 • In dit proces ontstaat persoonlijke heling, zonder dat ik ergens bewust aan werk.
 • Ik ontwikkel me via het creatieve proces en daardoor ontwikkelt mijn creatieve proces ook. Alles werkt samen, verdiept, verbreedt en vernieuwt.
 • Mijn werk mag er zijn; ik mag er zijn in al mijn facetten.

Online training

10 april start de V.I.P training “Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren”. Bij de V.I.P. training zijn er, naast de negen modules, ook negen zoomcalls, waarin je alles aan me mag vragen. Je wisselt ervaringen uit met medecursisten, oefent in drakenfluisteren en ik bied je extra creatieve inspiratie. De zooomcalls ervaren cursisten als verhelderend, inspirerend en de stok achter de deur om de cursus ook echt te doen.

Verlang jij naar meer intuïtieve creativiteit in je leven? Laat deze kans dan niet aan je voorbij gaan en neem contact met me op. Ik vertel je er graag meer over.

Meer lezen?

Vraag het gratis E-book aan

Online training “Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren”