Creatieve flow is niet te doen!

Wat zeg je nou? Creatieve flow is niet te doen? Ja, dat zeg ik. Ik ga het je zo uitleggen en ter geruststelling: aan het einde van het artikel beschrijf ik ook wat je er aan kunt doen.

Creatieve flow

Tijdens creatieve flow lijkt alles vanzelf te gaan. Ingeving en handeling volgen elkaar op en stromen in elkaar over; zonder nadenken creëer je. Tijd en ruimte lijken te verdwijnen. Je hele persoonlijkheid lijkt wel verdwenen. Er is alleen nog het zijn met wat er is aan inspiratie en handeling en de ontwikkeling van je werk. Het lijkt het helemaal buiten je om te gaan, want het handelen is ook geen bewuste handeling meer. Het gebeurt gewoon.

Na afloop moet je vaak echt bijkomen. Alsof je weer op de aarde landt, in je lichaam, je persoonlijkheid. Heb ik dat gemaakt? Waar komt dat nou weer vandaan? Vaak voelt het heel goed, al kan je er ook van schrikken. Dan heeft een ongekende kant zich geopend.

Niet denken, niet doen

Kenmerkend voor creatieve flow is dat je er niet over nadenkt. Je gaat niet bewust iets nastreven. Je hoeft ook niets te voorkomen. Alles mag er zijn. Je staat zo open voor je ingevingen, dat je ze volledig vertrouwd en spontaan opvolgt.

Daarom zeg ik ook: creatieve flow is niet te doen. Je kunt je niet voornemen om in flow te raken en daardoor in flow te komen. Hoe meer je er naar streeft, des te moeilijker je het zal bereiken. Omdat je dan vanuit het denken en willen gaat handelen. En daar zit geen flow! Net zoals de meeste mensen niet op commando spontaan kunnen zijn. Zodra ze gaan nadenken is de spontaniteit verdwenen.

Maar als je flow niet kunt doen, hoe kom je dan in flow?

Toestemming

De voorwaarde voor creatieve flow is dat je alles mag maken! Ook alle dingen, waarvan je vindt dat het niet mag. Phoe, dat is best spannend. Want wat maak je dan? Wordt het lelijk, afstotelijk, vulgair? Opvallend of juist bijna onzichtbaar? Past het dan nog bij mij? Wat gaan anderen dan niet zeggen? Wil ik me daar wel aan verbinden?

Juist die gedachten, verbonden aan wezenlijke angsten om niet meer bij de groep te horen, afwijkend te zijn en afgewezen te worden, staan je creatieve flow in de weg. Je dat bewust mogen worden is een belangrijke stap.

Je angsten zijn niet fout. Ze zijn er gewoon en horen bij het menszijn. Maar wat doe je er dan mee? Je angsten negeren helpt niet echt, omdat ze onbewust je blijven beïnvloeden. Vroeg of laat duiken ze ook gewoon weer op. Jezelf op wilskracht dwingen om niet bang te zijn, gaat je ook geen flow brengen. Ik zei het al: denken en willen gaan niet samen met flow.

Wat te doen?

Wees je bewust van je angsten en creëer tegelijkertijd veiligheid binnen het creatieve proces. Wat heb je nodig om alles te mogen maken? Voor veel mensen gelden voorwaarden als:

  • Niemand hoeft mijn werk te zien.
  • Ik hoef niets uit te leggen.
  • Er is een docent die me helpt op moeilijke momenten.
  • Er is een groep gelijkgestemden.

Deze voorwaarden creëren veiligheid, waarbinnen je vrij kunt creëren. Geef jezelf dus experimenteerruimte. Laat vervolgens ook los dat het om jou gaat. Dat jij iets moet maken. Je mag uitvoerder worden van dat wat er door jou heen gaat. Zak uit het denken en willen en open je voor wat er komt. Je handen weten de weg.

Volg nieuwsgierig dat waar je blij van wordt. Dat brengt een innerlijke stroom op gang. Wees zonder doel, zonder richting. Het mag je overkomen. Of door je heen gaan.

Niets hoeven, niets willen, niets afwijzen. Creatieve flow ontstaat door je te openen voor wat er wil, zonder er iets aan te doen. Het is samenvallen met je ingevingen, zonder er over te denken of iets mee te willen. Zolang jij creatieve flow niet hoeft te doen, geef je toestemming aan de creatieve flow om iets met jou te doen. Toestemming om in creatieve flow te Zijn.

Online training doen

Wil jij meer creatieve flow ervaren? Volg mijn online training ‘Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren’ doen! Ik neem je mee in het intuïtieve creatieve proces, waardoor jij ook begrijpt hoe het werkt. Je doorloopt eerst de weg naar binnen: met eenvoudige tekenopdrachten word je je bewust van de vele manieren waarop creativiteit jou beïnvloedt. Je ontdekt het waarom van je weerstanden (je draken) en hoe je ze transformeert. Vervolgens volg je de weg naar buiten en ga je vanuit je intuïtie creëren. Een goed recept voor creatieve flow. Meer informatie? https://online.vanuitjebron.nl/

Meer lezen:

https://www.vanuitjebron.nl/bewust-worden-van-het-creatieve-proces/ https://www.vanuitjebron.nl/creatieve-losmaaktip-lichaamssensaties-blijf-erbij/