Bewust worden van het creatieve proces.

Bewust worden van het creatieve proces is vaak een vergeten onderdeel in de creatieve educatie. Terwijl het een cruciale factor is: zonder een creatief proces is er geen creatief product!

Cijfers voor de tekening

Op scholen worden regelmatig tekenopdrachten gegeven, waarbij het werk getoetst wordt aan bepaalde uitgangspunten. Denk bijvoorbeeld aan netheid, originaliteit, perspectief of kleurgebruik. Dit suggereert dat een tekening ergens aan moet voldoen. Als het er niet aan voldoet, heb je onder de maat werk geleverd. Dit kan grote gevolgen hebben!

Buiten de opdracht

Ik denk hierbij aan Aafke. Zij is in de vijftig en  verlangt naar intuïtief tekenen en schilderen. Maar alleen al bij het idee dat ze hier aan gaat beginnen, zorgt voor paniek. Ze vertelt me: “Op school lukte het me nooit om me aan de opdracht te houden. Ik luisterde wel. Begon met tekenen, maar raakte daarna zo in de ban van mijn ingevingen, dat ik de opdracht helemaal vergat. Als ik mijn tekening inleverde zei de leraar: “Het is wel mooi, maar niet de opdracht” en vervolgens kreeg ik een onvoldoende”.

Die angst voor afwijzing leeft nog steeds in haar. Ik vermoed dat zij, als kind, in een open creatieve verbinding stond met haar kern. Van daaruit is het onmogelijk om je te houden aan opdrachten! Dat is namelijk een mentaal stuk, terwijl haar creativiteit uit een wezenlijke gevoelskern lijkt te komen. De kern waar zoveel mensen naar verlangen!! Die kern is kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd en als expressie vanuit die kern afgewezen wordt, is dat heel pijnlijk! Het is geen wonder dat ze nu nog steeds angst ervaart, bij het idee dat ze weer contact zou maken met de expressie vanuit die kern. Want daarmee loopt ze het risico op nieuwe pijnlijke ervaringen.

Bewust worden van het creatieve proces

Wat gun ik alle Aafkes, dat zij zich van hun oorspronkelijke creatieve proces bewust mogen worden. Het is van onschatbare waarde. Ik gun ze dat ze mogen beseffen dat expressie vanuit hun kern er mag zijn. Dat deze kern wacht op de mogelijkheid tot expressie.

Ik wil ze zo graag het beeld meegeven, dat door allerlei innerlijke regels, die nu aan hun creativiteit is gekoppeld, de toegangsweg naar deze creativiteit is geblokkeerd.  Deze staat vol met waarschuwingen: ‘moeten’ en ‘mag niet’ én het is verbonden met alle emoties die hoorden bij vroegere veroordelingen en afwijzingen. Zoals angst, schaamte, schuld, boosheid en verdriet.

De bron zelf is echter nog in tact! Die wacht op jouw JA. JA, ik wil me weer verbinden.

Creatieve proces openen

Als je je bewust wordt van het creatieve proces kan je de verbinding herstellen. De toegangsweg ontdoen van alle waarschuwingen. Omdat ze NU niet meer gelden. Ik zie het wel eens als het werk van een loodgieter, die een pijp ontstopt. Alle emoties en overtuigingen, die gekoppeld zijn aan je herinneringen, zullen vroeg of laat langskomen. Dat maakt het ook zo moeilijk om er aan te beginnen. Maar als je elke emotie en overtuiging durft te verwelkomen, omdat je beseft: ‘Toen mocht het niet, maar nu mag ik ALLES maken’, transformeren ze en komt er creatieve ruimte voor jouw unieke creativiteit. Jouw verbinding wordt opgeschoond en creativiteit krijgt de mogelijkheid om te gaan stromen. Creativiteit wil niets liever dan dat!

Geef jezelf weer volledig toestemming om in die prachtige, krachtige kernverbinding te gaan staan. Ontmoet je innerlijke waarschuwingen en maak van je creativiteit weer een speelveld, waarin je mag ZIJN, in plaats van een werkplaats waarin je moet voldoen aan. Daar ligt de waarde van het bewust worden van het creatieve proces. Het is de poort naar het op authentieke wijze expressie geven aan wat er in jou leeft en tot uitdrukking wil worden gebracht.

Dan kan jouw creativiteit, net als een lotusbloem, die vanuit de modder groeit, gaan bloeien.

Creatieve ontmoeting online

Samen creëren helpt hierbij. Daarom organiseer ik de creatieve ontmoeting online. Om de twee weken op woensdagmiddag van 15.00 – 16.30. Vandaag,  23, maart, 6 en 20 april. Deze afspraken helpen jou om JA te zeggen tegen jouw creatieve verlangen. Juist het samen creëren, ieder op een eigen wijze (je bedenkt zelf wat je wilt doen), werkt inspirerend en motiverend. Daarnaast heb jij mij als je creatieve coach direct bij de hand, zodat creatieve hobbels makkelijker genomen kunnen worden. Meer informatie vind je via deze link: https://www.vanuitjebron.nl/een-creatieve-ontmoeting-online/  Wil je meedoen? Stuur me een e-mail. Je kunt je per keer opgeven.

Meer blogs lezen:

Zijn beperkende overtuigingen echt beperkend?

Welk verhaal vertel jij jezelf?