Wat als je tijdens creativiteit je intuïtie niet vertrouwt?

Durf jij tijdens creativiteit altijd je intuïtie te vertrouwen? 

Interessante vraag! In eerste instantie zeg ik er makkelijk JA op. Ik geloof dat intuïtie mij ver kan brengen. Ik denk ook dat ik intuïtief meer weet, dan als ik alleen mijn denken vertrouw. Maar toch, durf ik altijd klakkeloos mijn intuïtie te volgen? Nee, zelfs na jaren training, doe ik dat niet. Binnen creativiteit zijn er altijd momenten waarop ik denk dat er toch wat controle van mij nodig is. Bijvoorbeeld bij het afronden van een schilderij. Of op een moment dat ik het schilderij niet mooi vind of mijn ingeving mij buiten mijn comfortzone brengt.

Buiten je comfortzone

Vooral als intuïtie mij buiten mijn comfortzone brengt, is het best lastig om intuïtieve ingevingen te blijven volgen. Ik denk namelijk automatisch dat er iets niet goed gaat. Op het moment dat ik dat vind, voel ik het ook angst of spanning. Om daar van af te komen, zoek/bedenk ik een andere mogelijkheid: opdat het wel goed gaat. Het is een verwarrend moment, angst hebben voor je eigen ingeving. Want wat ga je doen?

Bewust voelen

doordat ik spanning voel, weet ik dat ik iets mag onderzoeken, in plaats van kiezen tussen mogelijkheid A (ingeving) of B (bedachte oplossing), Wat is er aan de hand? Dan kan ik ontdekken dat mijn intuïtie iets aangaf wat ik niet wilde volgen. Meestal ligt daar een overtuiging aan ten grondslag, die doorzien mag worden.

Controle erkennen en loslaten

Op het moment dat je de behoefte aan controle herkent en erkent, kan je er voor kiezen om echt door je heen te laten gaan. Daarvoor is het belangrijk om te blijven voelen wat het met je doet. Meestal zal je eerst de spanning of angst voelen, Realiseer je dat je controle wilt uitoefenen op iets dat ongevaarlijk is. Er kan hoogstens een vel papier “mislukken”. Neem het jezelf niet kwalijk dat je het wel als gevaarlijk beleefde!  Het is een oud, automatisch, gedragspatroon dat doorbroken mag worden. Verwelkom het! Ondertussen blijf je voelen wat het met je doet. Ga niks fixen of aanpassen. Het is prima als het een poosje ongemakkelijk is. Vaak ebt die emotie vanzelf weg en ontstaat er ruimte voor jouw ingeving. Waar mogelijk neem je ook daadwerkelijk creatieve actie, maar altijd liefdevol naar jezelf. Forceer niets!

Nieuwe creatieve ruimte

Op deze manier kan er nieuwe innerlijke ruimte ontstaan. Je bent een stukje uit je comfortzone gegaan. Hoera! Vier jouw stap. Dat is het boeiende aan intuïtieve creativiteit: dat het je telkens op een pad kan brengen dat je nooit zomaar op zou gaan. Maar waar het, na je eerste spannende stappen, vaak bijzonder goed toeven is.

Is het fout intuïtie niet te vertrouwen?

Nee hoor, je hebt niets fout gedaan. Je had gewoon geen vertrouwen, omdat ooit je vertrouwen beschaamd is. Als je het toch stom vindt dat je je intuïtie niet vertrouwde, realiseer je dan dat het slechts je kritische stem is die vindt dat je het fout hebt gedaan. Dat was ook de stem die je vertelde dat je je intuïtie niet moest vertrouwen! Dus die stem spreekt met twee tongen. Hoeveel waarde wil je daar aan hechten?

Het is een heel normaal gegeven dat je tijdens intuïtieve creativiteit momenten (of soms hele periodes) hebt, waarin je je eigen ingevingen niet vertrouwd en de controle het wil overnemen. Dat hoort bij het proces, als intuïtie je je uit je comfortzone duwt. Vaak ben je er achteraf wel blij mee, maar in die eerste fase vertrouw je het voor geen cent. Het kan ook heel akelig voelen. Gewoon accepteren en echt gaan voelen in plaats van het gevoel wegdrukken. Dan gaat het het snelste voorbij. Met als prachtig bijeffect: jouw vertrouwen in intuïtie groeit daarmee wel! Bijzonder toch!