Doe de drakenquiz

Ontdek de patronen waarmee je je vrije intuïtieve creativiteit blokkeert

Draken zijn je overtuigingen en automatische patronen, waarmee je je creatieve flow doorbreekt. In plaats van vrijuit te creëren en je intuïtieve ingevingen op te volgen, ben je aan het nadenken en werken. Je herkent ze als kritische stemmen, die van alles van jou of je werk vinden. Maar ook de tips die je houvast geven, zoals ‘je moet altijd met de achtergrond beginnen’, kan uit Drakenland komen. Immers, als je verplicht bent om eerst de achtergrond te maken, kan je intuïtie zich niet op de voorgrond richten.

Vijf drakengroepen

Ik heb vijf drakengroepen ontdekt, die een rol spelen bij creativiteit. Ik heb ze niet opgesteld ter drakendeterminatie, maar om je een beeld te geven van de reikwijdte van Drakenland.

1.      Sociale draken. Zij vinden het belangrijker wat een ander zegt, dan wat er innerlijk in jou wil. Deze draken zijn gericht op aanpassing en harmonie. Ze hebben geen weet van de kracht van jouw authenticiteit.

2.      Productdraken. Zij richten zich op een goed resultaat neerzetten en niet op het creatieve proces. Ze zullen zich niet overgeven aan intuïtieve ingevingen waarvan ze niet weten of dat het product ten goede komt. Eerst denken, dan doen. Ze beseffen niet dat ups en downs bij creativiteit horen en willen alleen maar ups.

3.      Controledraken. Deze draken willen fouten voorkomen. In plaats van jou de vrijheid te geven om al spelend te ontdekken en je authenticiteit te ontwikkelen, gaan ze voor de zekerheid en blijven ze binnen de lijnen kleuren. Ze beseffen niet dat daarmee je inspiratievlam dooft. Creativiteit houdt van vernieuwen.

4.      Betekenisdraken. Zij sturen je werk naar betekenissen die bij jou passen: neem rood, want dat geeft passie. Of interpreteren je werk door er overtuigingen op te projecteren: je bent slordig, want die hand heeft vier vingers. Maak je boom krachtiger, want je mag meer stevigheid ontwikkelen. Ze gaan voor zingeving, waarbij zij bepalen wat zin heeft. Ze nemen de leiding en voorkomen dat je je overgeeft aan je innerlijke leiding en het verblijven in het gebied achter de woorden, waar je het niet weet. Juist daar zit innerlijke groei.

5.      Geef het maar op draken. Als de andere draken het niet meer weten, laten deze draken je liever stoppen met creativiteit. Of ze zorgen dat je niet meer gaat beginnen. Zo willen ze onder andere teleurstelling voorkomen, maar daarmee blokkeren ze ook de groeiprocessen waar je anders doorheen zou kunnen gaan. Ze hebben geen weet van jouw veerkracht.

Drakenquiz

Ben je benieuwd naar jouw draken? Ik heb iets leuks gemaakt. Een drakenquiz, waarmee jij kunt achterhalen welke draken op dit moment actief zijn. Ik heb ervaren dat alle draken een rol spelen, maar dat de ene groep op het ene moment meer actief is dan de andere. Een een week later kan het weer anders zijn. Daarom kan je deze drakenquiz gerust vaker spelen. Het helpt je om duidelijkheid te krijgen over wat er gaande is.

Ben je benieuwd naar jouw draken? Zet dan draak in de opmerkingen en ik stuur je een link. Je krijgt het een uitgebreid e-book met uitleg over het Creatief Avontuur, draken en tips hoe je ze om kunt gaan.

Meer lezen?

Mogen gevoel en verstand verschillen van mening?

Zijn beperkende overtuigingen echt beperkend?

Creatief aan de slag:

Online training: maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren