Droedel je creativiteit

Droedel van vissen
Droedel van vissen

Maak jij ze ook wel: tekeningetjes tijdens een telefoongesprek of tijdens de vergadering? Zo maar wat krabbelen, zonder er bij na te denken. Ze worden droedels genoemd en zijn prima oefeningetjes om intuïtief te werken.

Nou dat stelt niks voor….

Meestal is het heerlijk om te doen, zo’n droedel maken. Alleen als je er na afloop naar kijkt en er over nadenkt, is dat bij een grote groep mensen vaak niet zo positief: “Nou dat stelt niks voor.” En direct is je droedel niets meer waard.  “”Het lijkt nergens op” en opeens moet je tekening ergens aan voldaan hebben, wil het iets voorstellen. Of je voelt schaamte: “Is dit niet kinderachtig?” en je moffelt het gauw weg. Geen wonder dat we liever geen aandacht aan droedels geven. Maar toch is dat jammer! Want er is zomaar iets ontstaan. Hoe boeiend!

Maar het voelde heerlijk…..

En weet je nog hoe het voelde, om de droedel te maken? Gewoon wat dromend over het papier te bewegen. Omhoog, omlaag, naar links of rechts. Hier wat aanzetten, daar inkleuren. Gewoon maar doen. Meestal voelt dat heel aangenaam. En het is een prima afleiding om het gesprek nog te kunnen volgen. Dat fijne gevoel is een belangrijkste aanknopingspunt voor intuïtief tekenen!

Uit het hoofd, in het hart

Tijdens het tekenen handelde je spontaan. Je had geen tijd om na te denken, omdat je hoofd werd afgeleid: je moest luisteren. Juist daardoor ontstond er creatieve ruimte. Dus als je intuïtief wil te tekenen, maar je denkt dat je dat niet kan, denk dan aan je droedels. Maak verbinding met hoe het voelde om ze te maken. De rust, de ontspanning of de ontlading die het gaf. Sta even stil bij je ervaring en gun jezelf steeds meer ruimte om zo spontaan te creëren. Zonder doel, droedels spontaan laten ontstaan. Zet je negatieve oordeel buiten de deur.

Nutteloos?

Droedellen is absoluut niet nutteloos. Het blijkt dat je beter luistert als je tegelijkertijd tekent. Dus eigenlijk zou iedereen het moeten doen. Droedels maken kan de opstap zijn, naar steeds langer en ook bewuster spontaan te werken. Je kunt je er in ontladen, even alles loslaten en genieten van wat er is. Niet voor niets zijn veel kleurboeken voor volwassenen op dit moment populair. Maar waarom binnen de opgelegde lijntjes blijven, als je zelf alles kunt creëren? Weet je wel hoe heerlijk het is om even flink te krassen als je boos bent?!

Je grootste creatieve blokkade ontmantelen

Je denken veroorzaakt de grootste creatieve blokkades bij intuïtief werken. Dus stel je voor dat je alles mag maken. Alles is prima, wat je denken er ook van vindt. begin met droedels. Lekker gaan doen en niet luisteren naar die oordelen. Ze zijn allemaal onzin! Echt waar, tenzij je zelf wilt geloven dat het anders is.