Efficiëntie, behoefte van de maand

De behoefte van deze maand is: efficiëntie.

Efficiëntie wordt  ook wel doelmatigheid genoemd. Het betekent met zo min mogelijk middelen (of inspanning) een zo groot mogelijk resultaat behalen.

Mijn associaties lijken tegenstrijdig

Eerlijk gezegd  roept het woord bij mij twee verschillende reacties op: “Oh, ja!” in de zin van: “Dat heb ik erg nodig.” Vooral als ik veel verschillende dingen moet doen, is een planning erg handig. Maar tegelijkertijd voel ik de reactie: “Oh, nee!” in de zin van: “Vreselijk, dan is alles gepland, vastgelegd en geregeld. Waar is dan mijn creativiteit, mijn vrijheid en vrolijkheid?” Alsof ik slagroomtaart zonder slagroom eet. De smeuïgheid is weg.

Hierdoor besef  ik dat ik vol oordelen zit over de behoefte efficiëntie. Het is een woord dat mij makkelijk triggert. Eigenlijk ben ik meestal heel efficiënt bezig, maar soms vind ik het prettig om het los te laten. En heel soms is dat een prachtige manier om dingen uit te stellen. MMMM. Misschien is nu toch  het wel een goed moment om mijn planning weer op te pakken. Dat geeft me ook weer overzicht en rust en dat vind ik prettig. Plan ik direct ook tijd voor mezelf in, om te ontspannen, zodat ik toch “slagroomtaart met slagroom” kan eten. Efficiënt toch?!

Reflectievragen

Bij welke bezigheden ben jij efficiënt?
Hoe doe jij dat?
Zijn er gebieden waar je naar meer efficiëntie verlangt?
Waar zou je een verandering willen en wat is de eerste stap die jij kunt zetten om hier iets in te doen?

Deel ook je ervaringen