Geruststelling, behoefte van de maand juni 2014

Geruststelling

Iemands vrees of zorg wegnemen. Is dat iets wat we werkelijk kunnen of kan iemand dat eigenlijk alleen zelf doen? Vrees of zorg ontstaan vaak  na vreeswekkende of zorgwekkende gedachten. Een aantal daarvan zijn realistisch, maar veel zijn niet op de werkelijkheid gebaseerd. Toch kunnen ze in je hoofd zeer reëel lijken en werken ze als een tredmolentje: hoe meer aandacht je ze geeft, des te bezorgder je wordt en des te meer geruststelling je nodig hebt.

Hoe word je gerustgesteld?

Je wordt meestal gerustgesteld als je extra informatie krijgt, waarmee je je gedachten-tredmolentje kunt stoppen. Met positief nieuws stopt  je gepieker. Dit geeft ontspanning in je lichaam. Je kunt de angst laten gaan. Soms geeft extra informatie je net dat beetje stevigheid: o ja, zo zit het, of zo kan ik er mee omgaan. Maar soms is het goed om te leren dat je die extra informatie niet hoeft te hebben.

Help mijn kind gaat stappen….

Toen mijn zoon voor het eerst ging stappen, lag ik de hele nacht wakker. Ik realiseerde me dat het op zich weinig zin had: als er iets met hem gebeurde, moest hij dat toch samen met zijn vrienden oplossen. Als er niets gebeurde, had ik “voor niets” wakker gelegen, met als effect: ik zou de volgende dag moe zijn en waarschijnlijk chagrijnig. Ook mijn zoon zou er last van hebben: zijn tijdstip van thuiskomen was van directe invloed was op mijn mogelijkheid tot slapen. Maar als kind wil je toch graag stap-vrijheid!

Een vliegje op de muur

Het liefste wilde ik door mijn zoon gerustgesteld worden: “ja mam , ik ben nog heel!” Ik wilde dat ik een vliegje was, dat hem anoniem kon volgen. Tegelijkertijd vroeg ik me af of ik wel echt alles zou willen zien! Eigenlijk niet!

Vertrouwen in plaats van geruststelling

Ik kon beter leren om mijn kind los te laten en zelf te gaan slapen. De geruststelling lag eerder in mijn kind vertrouwen op een adequaat vermogen van handelen, dan in het checken of hij heel thuis was gekomen. Met dit besef duurde het niet lang voordat ik mijzelf leerde om te gaan slapen. Tot grote tevredenheid van mijn zoon.

Wat heb je werkelijk nodig?

Het leerde mij ook om te beseffen dat je bij geruststelling kunt nagaan welke informatie je werkelijk nodig hebt. Wat maakt dat jij je gepieker kunt stoppen? Check of je angsten reëel zijn, of irreëel. Weet je zeker dat dit nu gebeurt of is het iets dat mogelijk zou kunnen gebeuren? Zodra je dat weet, kan je ook specifiek op zoek gaan naar informatie die je nodig hebt om je vrees weg te nemen, of je vrees om te zetten in adequaat handelen. Observeer deze maand je behoefte aan geruststelling en ontdek hoe het voor jou werkt. En leer specifiek te vragen naar die informatie die je nodig hebt.