Goed voornemen: een richtingaanwijzer of dwaalweg?

Goed voornemen, richtingaanwijzer of dwaalweg?
Aan het einde van het jaar, is het voor veel mensen tijd voor reflectie én goede voornemens. Juist daarom wil ik dit onderwerp graag onder je aandacht brengen. Opdat je in 2020 echt jouw eigen authentieke verlangen gaat volgen. Mensen die mij kennen, weten dat ik een groot voorstander ben van het volgen van je innerlijk verlangen. Daarmee bedoel ik een speciaal verlangen: het authentieke verlangen, dat diep in jou omhoog borrelt. Dat werkelijk bij jou past.
Wat ik vaak zie gebeuren, is dat mensen een ander verlangen volgen. Een bedacht verlangen, dat heel passend lijkt. Bijvoorbeeld tien kilo afvallen. Een boek schrijven. Het goede voornemen klinkt goed en meestal reageren anderen direct enthousiast. Toch stel ik er graag twee vragen bij.

Waar komt je voornemen vandaan?

Het is heel belangrijk om stil te staan bij je verlangen. Waar komt het vandaan? Is het van jou of is het van je omgeving? Is het iets waarvan je denkt dat het moet of dat het zo hoort? Het is zo belangrijk om bij deze vraag stil te staan! Immers alle voornemens die niet werkelijk uit jou komen, zijn opgelegde taken, waar je geen werkelijke vervulling in vindt. Is dit werkelijk wat jij wilt? Zo niet, onderzoek dan of je het mag loslaten of dat je het op een andere manier kunt vormgeven. Als dat niet kan, onderzoek dan welke winst je uit dit voornemen haalt voor jezelf.Stel je dan opnieuw de vraag: “Is dit werkelijk wat ik wil?”

Wat wil je bereiken?

De tweede vraag is net zo belangrijk. Wat heb je voor ogen, als je dit verlangen hebt vervuld. Is dat iets wat jou nu al goed doet? Of is het iets wat je doet met de hoop op….. Je hoopt dat, als je dit gedaan hebt, iets anders werkelijkheid wordt. Bijvoorbeeld ‘als ik tien kilo afval, ben ik weer aantrekkelijk’, of ‘als ik dit boek schrijf, krijg ik meer klanten en dus meer inkomen’.

‘Als … dan’ voornemen

Bij ‘als … dan’- voornemens is het altijd belangrijk om verder onderzoek te doen. Want ‘als … dan’ is meestal gekoppeld aan het verlangen dat jij, of jouw situatie, beter wordt dan het nu is. Dat lijkt een goed verlangen, maar het is bijna altijd gekoppeld aan oude pijn! Pijn die je als kind hebt ervaren en waarmee je overtuigingen hebt ontwikkeld over wie jij bent of hoe de wereld in elkaar zit. Misschien ben je zo vaak afgewezen, dat je denkt dat jij onaantrekkelijk bent. Misschien heb je zo vaak gehoord datje niets voorstelt, dat je eigenlijk niet echt gelooft dat iemand klant bij jou wil worden.

Voornemen als dwaalweg

Als je niets aan die overtuigingen doet, zal het vervullen van je goede voornemen je niet verder brengen. Ook na tien kilo afvallen, zal jezelf nog steeds onaantrekkelijk vinden! Je bent immers overtuigd dat dat zo is! Ook na het schrijven van je boek, zal je moeite blijven houden om betalende klanten te krijgen. Sterker nog, nadat je zo je best hebt gedaan om af te vallen of je boek te schrijven, zal je, door het uitblijven van succes, nog sterker in je overtuiging gaan geloven! Want je ‘als … dan’ redenering heeft je laten zien, dat zelfs met deze strategie, je toch niet te redden bent. Dus hoe erg moet het wel niet zijn!

Verlangen als bewustwordingsmoment

Als je dit principe doorkrijgt, zal je anders naar je verlangens en voornemens gaan kijken. Het zijn momenten om je bewust te worden van wat er in jou speelt. Bevraag jezelf: “Wat vertel ik mezelf hier werkelijk mee?” én “Is dit wat ik mezelf elke keer wil vertellen? Wil ik dit blijven geloven?” Laat deze vragen diep in je doordringen. Daarin kan je een duidelijk ja of nee voelen. Vervolgens kan je jezelf afvragen: “Hoe mag ik dit veranderen?” of “als ik deze overtuiging niet zou geloven, wat zou ik dan doen?” Misschien dat je dan nog steeds tien kilo wilt afvallen of een boek wilt schrijven. Ga het vooral doen! Maar, terwijl je dat doet, ben je je bewust waar je aan werkt. Welke overtuiging over jou of de wereld, uit jouw systeem mag. Nu val je tien kilo af, omdat je al een aantrekkelijk mens bent én je voelt dat je zonder die tien kilo nog veel meer aantrekkelijke dingen kunt doen. Omdat je dan fitter bent, omdat je nu al trots bent op jezelf, omdat je je niet mee wilt verstoppen in een dikker lichaam. Er kunnen zoveel redenen zijn, die nu gelden! Je wilt dat boek schrijven, omdat je iets te vertellen hebt, omdat je iets belangrijks wilt doorgeven, omdat je trots bent op jouw kennis. Van daaruit zullen ook jouw klanten komen én zal je er inkomen voor durven vragen.

De weg is het doel

Laat jouw weg het doel zijn. Zie elk obstakel als een moment van reflectie, om te kunnen onderzoeken wat jou tegen houdt. Wat je klein maakt of onzeker. Welke overtuiging mag doorzien worden? Welk innerlijk verlangen wil er vormgegeven worden? Ik kan je vertellen dat het schrijven van een boek, mij dit jaar heel veel overtuigingen heeft laten transformeren. Ik verheug me nu al op de publicatie in 2020, want ik heb nog nooit zo’n stevige basis gevoeld in mijn bedrijf.

Mijn voornemen voor 2020

Ik wil in 2020 actief bijdragen en kennis delen, opdat jouw en mijn authentieke verlangens het licht kunnen zien. Ik zie voor me, dat jij en ik onszelf, inclusief onze wezenlijke verlangens, omarmen en dat we steeds minder dwaalwegen lopen. Niet omdat dwaalwegen fout zouden zijn. Ze zijn onderdeel van het proces. Maar wel omdat dwaalwegen ons niet brengen, waar we werkelijk willen zijn. En vooral omdat deze wegen zo pijnlijk kunnen zijn, dat ze uiteindelijk onbegaanbaar worden. Meestal zijn dat de momenten waarop we wel gedwongen worden om anders te gaan kiezen. Maar hoe mooi zou het zijn, als we die keuzes veel eerder maken.
Laat dit blog een lichtje voor jou zijn, waarmee je licht schijnt op je verlangens en goede voornemens. Bij welk voornemen voel jij een werkelijk, wezenlijk “JA”? Misschien wel bij het voornemen om je niets voor te nemen……
Fijne kerstdagen en een heel vervullend 2020.
Liefs
Evelien