Hebben je voornemens kans op slagen?

road-363265_12801 januari, het tijdstip waarop veel mensen nieuwe voornemens hebben. Vol goede moed wordt er deze week aan het voornemen gewerkt. Om vervolgens weer in het oude patroon terug te vallen. Hebben jouw voornemens kans van slagen? Wel als je er bewust aan werkt! Dit jaar zal ik hier regelmatig over bloggen.

Onderzoek je voornemens

Waarop zijn jouw voornemens gebaseerd? Op de hoop dat als je dat doet je leven beter wordt? Of op iets in jezelf wat je vervult met plezier? Er is een groot verschil tussen een voornemen dat gebaseerd is op moeten, of op werkelijk willen.

Ik moet dat toch doen

Het klinkt logisch: gezonder eten, stoppen met roken, meer bewegen, meer creativiteit, vaker die vriend bezoeken etc. Het zijn allemaal zaken die je leven kunnen verbeteren. Maar als je vindt dat je het moet doen, zal het uit plicht voortkomen. Je staat er niet 100% achter. Hoewel je hoofd dit een 100% goede gedachte vindt, zijn je hart, je passie er niet of niet volledig mee verbonden. Je zal dit voornemen op wilskracht gaan uitvoeren, en dat kost veel energie en discipline. En meestal gaat het voornemen dan ook na een paar weken weer ten onder. Maar het kan anders.

Ik wil dat graag doen

Iets wat je graag wilt doen, en waarbij je voelt dat je er blij van wordt, of (als het spannend is) uitgedaagd, geïntrigeerd, is meestal iets waar je ook je hart aan verbonden hebt. Het ontstaat spontaan in jou, omdat het nu de tijd is om dat te gaan doen. Deze voornemens hebben een veel grotere kans van slagen, omdat er naast wilskracht ook levenskracht meewerkt. Nog steeds zul je er bewust aan moeten werken, om het te laten slagen, maar het zal wel makkelijker zijn om vol te houden.

Onderzoek je voornemens

Sta eens stil bij je voornemens van vandaag. Waar is het op gebaseerd? Op plicht en moeten, of willen? En wat doe je dan als je stuit op moeten en plicht?

Kan je van moeten naar willen?

Ja, dat kan, als je gaat doorvragen bij jezelf. Wat denk je dat er gebeurd, als jouw voornemen uitkomt?  We doen dat vaak niet, omdat dat heel spannend kan zijn, of confronterend. Waarom vind je dat iets moet? Welke behoefte ligt daaronder. Stel ik moet van mezelf afvallen. Waarom? Wat denk ik dat er anders wordt, als ik ben afgevallen. Enkele mogelijkheden zijn:

dan voldoe ik aan de groepsnorm (behoefte aan acceptatie of ergens bij horen)

dan kan ik makkelijker bewegen (of meer activiteiten met anderen ondernemen) (behoefte aan beweging of bekwaam zijn of waardering of ergens bij horen)

dan walg ik niet meer van mezelf als ik in de spiegel kijk (behoefte aan zelfacceptatie, zelfrespect) etc

Drie totaal verschillende opties! Als je werkelijk begrijpt welke behoeften verbonden zijn met je “moeten” en je kunt je hiermee verbinden, dan kan je ook de verbinding naar je hart maken. Wat is het nou werkelijk dat je jezelf toewenst? En wat kan je daar nu het beste voor gaan doen? Dat kan soms iets heel anders zijn, dan je in eerste instantie denkt. Misschien niet afvallen, maar liefdevoller jezelf accepteren zoals je bent. Of streven naar 1 km rustig wandelen. Maar eenmaal verbonden met je behoefte, ga je er ook voor: met hart en ziel en hoofd. Omdat je, als je in de spiegel kijkt, je beseft dat je het waard bent om voor te gaan.

Wil je een overzicht van behoeften, je kan ze via mijn website opvragen.