21 sep 2015
september 21, 2015

Help, ik ben niet creatief!

0 reacties

2014 nov telefoon 060

Heel veel mensen verlangen naar creativiteit. Maar ze kunnen het niet. Wat te doen?

Overtuiging: Ik ben niet creatief

Als je de overtuiging hebt dat je niet creatief bent, zal je, zolang je deze overtuiging aanhoudt, ook nooit creatief worden. Want vanuit deze overtuiging zal je altijd naar bewijs van jouw onvermogen zoeken. Hoe mooi, bijzonder of nauwkeurig je ook iets maakt, er is altijd wel een minpuntje op te merken. En vanuit jouw overtuiging “Ik ben niet creatief”, zal je dat puntje opmerken. Al het andere valt in het niet! je focus wordt geheel naar dit punt gezogen en het punt blaas je op, zodat het je hele blikveld invult. Je kan niets anders zien, dan dit minpunt. En meestal besluit je dan: ik moet op cursus.

Waarom een cursus niet helpt

Op de meeste creatieve cursussen leer je mogelijkheden, technieken en kan je inspiratie opdoen. Maar slechts weinig cursussen staan stil bij jouw mindset. En dat is nu juist je grootste beperking. Ook tijdens een cursus, kan je je overtuiging heel goed overeind houden. Sterker nog: “Zie je wel, zelfs op cursus bak ik er niks van!” Je overtuiging kan er heerlijk groeien. “Ja, makkelijk praten”, hoor ik je denken…..

Maar ik ben toch niet creatief!

Vaak zijn je creativiteitseisen enorm hoog. Je verwachtingen zijn ook hooggespannen: je moet direct een pronkstuk maken of een fantastisch idee hebben. En het belang wordt ook steeds groter, want je wilt jezelf niet weeeeeer teleurstellen. Hoewel dat laatste op onbewust niveau maar de vraag is, want je overtuiging heeft graag gelijk. Zelfs als je er teleurgesteld van wordt. Bijzonder toch!

Een creativiteitstest

Een bijzonder leuke test is het volgende. Als je iets hebt gemaakt, stel je dan eens voor dat je het niet zelf gemaakt hebt, maar je vriendin. Vind je het dan nog net zo lelijk? En als je naar het werk kijkt van iemand anders, iets wat je wel creatief vindt. Stel je dan eens voor dat het jouw werk zou zijn. Dat jij het gemaakt zou hebben. Verandert er dan wat? Dus niet: oh wauah, ik kan me niet voorstellen dat ik dat gemaakt heb ( dan blijf je afstand creëren), maar het schilderij echt voor je zien als jouw schilderij. En je afvragen wat je er van vindt.

Ik zelf heb gemerkt dat ik andermans werk altijd positiever beoordeel, dan mijn eigen werk. Daar mankeert nog vaak wat aan. Bijzonder hoe één hetzelfde, door jezelf verschillende beoordeeld kan worden. puur door je voor te stellen of het door mijzelf of door jou gemaakt is.

Het is maar een gedachte

Besef dus dat “ik ben niet creatief”, slechts een gedachte is. En niets met je werk te maken heeft. Wat ik kinderachtig vind, vindt de ander juist origineel, of puur of simpel. je kan er echt alles van vinden. Draai het om! “Ik ben creatief” en “Ik mag alles maken!” en “Het hoeft nergens aan te voldoen!”  “Er zijn geen fouten, alleen ontdekkingen!” Ik snap dat het ook als een dooddoener klinkt: verander je gedachte, maar het helpt echt!

Gun jezelf creatieve speelruimte en ga doen. Alleen zo kan je uit deze impasse komen.

Mocht je meer willen weten, neem dan contact met mij op.

 

 

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *