Intuïtief schilderen als groeimogelijkheid.

Welke kleur trekt je aan? Welk kwast?…

 

Intuïtief schilderen is een prachtige wijze om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen. Je stelt daarin geen  doelen (zoals ik moet assertiever worden), maar je laat in het moment ontvouwen wat aandacht vraagt, zonder dat je hier veel in stuurt, of uitgebreid over moet praten. Het lijkt misschien tegenstrijdig om je te willen ontwikkelen zonder doel, maar juist daardoor kan je innerlijke proces zich vrij bewegen. Juist omdat jij niet (tegen)stuurt.

Schilderavontuur

Bij de cursus Schilderavontuur is de enige opdracht om dat te schilderen, wat er als impuls bij je naar boven komt. Als houvast krijg je vier vragen:

  1. Welke kleur trekt je aandacht?
  2. Welke kwast trekt je aandacht?
  3. Waar op het papier word je aandacht getrokken?
  4. Welke beweging of vorm komt er bij je op?

Telkens zal je innerlijk scannen wat er naar buiten wil komen. Je hebt van te voren dus geen idee wat je gaat maken.

Volledige vrijheid maakt jouw kooi zichtbaar

Door als uitgangspunt te nemen dat alles mag, krijg je alle vrijheid. Tegelijkertijd zijn wij helemaal niet geconditioneerd om in echte vrijheid te zijn. Er zullen direct, vanuit jouw denken, waarschuwingen en oordelen opkomen. Ze kunnen heel eenvoudig zijn. Stel rood trekt je aandacht. Je kan daar van alles bij bedenken, zoals

“Heerlijk, rood, daar kan ik lekker mee los gaan!” of
“O, nee, niet rood. Dat is veel te heftig.” of
“Ja tuurlijk is het rood, want ik moet aan mijn woede werken” of
“Ja tuurlijk is het rood, want ik ben verliefd” etc.

Afhankelijk van de gedachte, zal je wel of niet bereid zijn om het rood te gebruiken, in een dilemma komen of het rood direct afwijzen.

Een keuze maken

Je krijgt (vaak onbewust) een keuze: volg ik mijn impuls, of volg ik die niet. Als je gedachte positief staat ten opzichte van het rood, zal je makkelijk met rood aan de slag gaan. Maar als je negatief ten opzichte van rood denkt, zal het moeilijker zijn. Je kiest gauw voor een veiligere kleur. Of je gaat jezelf beoordelen: “Kom op zeg, niet zo kinderachtig. Gewoon met rood aan de slag!” Of je gaat twijfelen: “Dat kan toch niet, ik heb het vast niet goed begrepen” Of je ziet dat een ander ook rood gebruikt en beslist dat jij dat niet mag na-apen. Er kan van alles gebeuren.

Maar je kan ook nieuwsgierig worden: “Hé ik word aangetrokken tot rood, maar ik vind dat veel te spannend. Wat is er aan de hand? ” Soms realiseer je je wat je oordeel is en waar het vandaan komt, maar je kan het ook gewoon laten zijn. Je gaat eens kijken wat dat rood wil op het papier, en wat dat met jou doet. Je word onderzoeker.

Het lichaam reageert

Wat je ook doet, je kan een reactie bemerken in je lichaam. Wie steeds zijn impulsen volgt, zal vaak blijer en ruimer worden. Ogen gaan glanzen. Wie in een struggle komt tussen wel of niet je impuls volgen, kan vermoeid raken, gestrest of mogelijk geïrriteerd. Uit je comfortzone gaan kan spanning geven, of ontlading of trots. Ik heb het gedaan! Wie steeds zijn gedachten volgt zal meestal weinig diepe voldoening uit het schilderen halen, of slechts kortstondig. Verveling kan optreden of inspiratieloosheid. Je zal je telkens afvragen wat je nu weer moet doen, in plaats van je te laten verrassen en verwonderen.

Bewust waarnemen

Door bewust te worden van wat er speelt, op al die vlakken, ga je jezelf steeds beter leren kennen en situaties herkennen. Je oefent om uit vaste patronen te stappen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Je ontdekt jouw intuïtie. Op bijzondere wijze zal dat door werken in je leven. Want wie buiten de lijntjes kleurt en ontdekt hoe fijn het daar vertoeven is, zal innerlijke leefregels gaan loslaten. Ook het omgekeerde kan gebeuren,;dat iemand zijn verzet tegen hokjes opgeeft en de helderheid van kaders ontdekt. Het is echt niet te voorspellen!

Patronen ontdekken en doorbreken

Je gaat in de loop van de tijd merken in welke gedachtenloops je komt. Misschien denk je dat je een beter mens wordt als je je agressie kunt schilderen. Of dat je meer tot rust kunt komen, door te schilderen. Misschien denk je dat je eerst schildertechnieken moet leren, voordat je dit kunt leren. Misschien ontdek je dat je je eigen werk nooit mooi vindt, zelfs als anderen er van genieten. Of dat je veel explosiever bent, dan je ooit dacht. We hebben allemaal onze innerlijke verhalen over wie we zijn, wat we moeten en wat we wel of niet kunnen. We hebben onze manieren om daar mee te dealen, te vechten en ons er mee ontwikkelen. En nu is er een veilige setting, waarin je patronen kan doorbreken, door je eigen impulsen te volgen.

Los laten en omarmen

Het schilderen kan je leren om verhalen los te laten, al is het maar alleen voor het schildermoment. Opdat je werkelijk in de vrijheid kunt gaan staan. In vrijheid expressie kunt beleven en in vrijheid en vanuit liefdevolle blik, jezelf kan ontdekken.

Je bent altijd weer mooier en completer dan je denkt

Een aantal cursisten schildert al jaren bij mij. Ik zie hoe ze zelfverzekerder zijn geworden, liefdevoller voor zichzelf en de ander. Hoe ze steeds meer openbloeien en gaan staan voor wat ze innerlijk beleven en willen uitdragen. Hoe ze hun innerlijke controleverhalen makkelijker loslaten en meegeven met de wind. En ik krijg van hen terug, dat hetzelfde met mij gebeurt. Ik word steeds authentieker.

Oefenen in Zijn en mogen zijn

Schilderavontuur is een oefening om te Zijn en te mogen zijn. Zonder heel veel woorden. Maar met blijvend resultaat. Ieder volgt hierin een individueel pad. Samen herkennen we het en ondersteunen we elkaar. Ik ben elke keer weer dankbaar voor dit werk.

Dagtraining

14 April geef ik een dagtraining van 10.00 – 16.00. In een groep van minimaal drie maximaal zes personen gaan we op Schilderavontuur. Kosten € 85,00 incl 21% BTW, basismaterialen koffie en thee en een lekkere lunch. Opgave kan per mail: info@vanuitjebron.nl of telefonisch; 050 7503460 of 06-12690685.

Wil je liever met een eigen groep komen, of een individueel consult volgen, neem dan contact met mij op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Zie ook: https://www.vanuitjebron.nl/agenda/dagworkshop-intuitief-schilderen/