Leven in overgave is vertrouwen dat je door het leven gedragen wordt en precies hebt wat er nodig is. Hoewel ik regelmatig ervaar dat ik door het leven heen gedragen wordt, zijn er ook vele momenten dat ik weerstand heb, of wantrouwen. Ik denk dat er een tekort is. Bijvoorbeeld een te kort aan klanten, aan begrip, aan geld, aan gezondheid etc. Dat zijn de momenten waarop mijn ego-deel het overneemt en zegt: “Vertrouw op mij. Ik heb de controle en het overzicht. Volg mijn aanwijzingen en straks komt het goed!” In plaats van overgave aan het leven, geef ik me over aan mijn ego.

Egodeel

Als ik vervolgens handel op aanwijzingen mijn egodeel, blijkt het eigenlijk helemaal niet zoveel beter met me te gaan. Sterker nog, ik word er vaak ongelukkiger van. Ik ga meer nadenken, word drukker, moet van alles en het is nooit klaar. Maar me overgeven aan het leven, ontspannen, rust nemen, nou nee, zeer slecht idee! Het is NU immers niet goed!

Staan op een glazen vloer

Daar over mijmerend zag ik opeens het volgende beeld: ik sta op een doorzichtige ondergrond en onder mij bevindt zich een afgrond. Ik voel direct angst: angst om te vallen! Ik heb dringend vaste grond onder mijn voeten nodig. Vanuit de angst voel ik mijn voeten niet eens meer. Ik wil wegspringen en sta aan de grond genageld tegelijkertijd. Als een konijn dat in de koplampen van een naderende auto kijkt.

Angst voelen en weten dat het niet klopt

Ik moet dan rustig naar mijn angst gaan en me bewust blijven van de vaste grond onder mijn voeten. Mezelf uitleggen dat ik het niet zie, maar wel kan voelen. Door ademen en aan mijzelf rustig verder vertellen: ”Voel: ik heb vaste grond onder mijn voeten. Ik kijk er doorheen en zie het niet, maar voel: het is vast. Het is veilig!” Ik mag de verleiding weerstaan om mijzelf om de angst te veroordelen. Want dat helpt niet om werkelijk te blijven vertrouwen. Ik accepteer alles wat er is en blijf ervaren dat ik gedragen wordt.

Groninger museum

Deze week was ik in het Groninger museum. Op de bovenste etage hebben ze een klein stukje vloer transparant gemaakt. Dus daar ging ik het proces echt ervaren. Samen met mijn dochter. Wij hebben beide last van hoogtevrees. Stonden te bibberen op de doorzichtige plaat, maar voelden ook: deze angst klopt niet met de werkelijkheid. We worden gedragen.

Ik legde haar uit waarom ik daar een foto van maakte. Vandaag kwam ze er op terug. “Mam”, zei ze, “Die foto. Die geeft exact weer wat ik momenteel meemaak. Ik wil zo graag meer naar mijn intuïtie toe, maar dan raakt mijn hoofd in paniek. Alles beter dan op het innerlijke te vertrouwen. Of beter gezegd, om het innerlijke op te zoeken. Te herkennen. Mijn hoofd tolt er soms van! Dat vindt alles beter dan dit, zo staan op de transparante levensplaat.”

Overgave aan het leven vraagt moed

Het is bijzonder, dit universele proces. Het vraagt moed. Net zoals het moed vraagt om op een glazen plaat te staan, als je bang bent om te vallen. Je weet dat je niet bang hoeft te zijn en toch ben je het. Maar hoe mooi, om het daar te oefenen en te ervaren. Opdat het beeld je kan helpen, als je je wilt overgeven aan het leven. Ook daar is de draagkracht voelbaar, als je werkelijk durft te voelen.

Intuïtieve creativiteit in plaats van glazen vloer

Mocht je geen transparante vloer in de buurt hebben, je kan het ook oefenen met intuïtieve creativiteit. In mijn gratis E-book lees je er meer over. https://www.vanuitjebron.nl/creativiteit-ontwikkelen/e-book-maak-je-creativiteit-weer-vrij/

Mocht je in de buurt van Groningen wonen: 18 januari start de cursus Schilderavontuur. Er is nog plek. https://www.vanuitjebron.nl/agenda/cursus-intuitief-schilderen-blok-1-2019/

Filmpje van glazen brug

In onderstaand filmpje zie je hoe panisch mensen op zo’n brug kunnen zijn. Eerlijk gezegd zou ik dat waarschijnlijk ook zijn. Want ik vond de vloer van het Groninger museum al eng, en zo diep was de afgrond daar niet.

Maar ik herken daarin ook de paniek die je ook kunt voelen, als je denkt dat het leven niet te vertrouwen is. Hoe je je vastgrijpt aan het ego, omdat je denkt dat daar je houvast te vinden is. Misschien herken je zelf ook iets…..

2 Responses to Angst voor leven in overgave lijkt op hoogtevrees
  1. Die filmpjes zijn wel heel extreem met dat barstende glas. Het zou bijna onnatuurlijk zijn om daar niet bang van te worden!


[begin]

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *