Van irritante eigenschap naar kracht

Iedereen kent dat wel, zo’n irritante eigenschap waarvan je denkt: “Waarom heb ik dat?” of “Waarom doe ik dat?” Je denkt dat t leven een stuk makkelijker zou verlopen zonder die eigenschap. Toch verander je niet. Dat vraagt om nader onderzoek!

Hieronder neem ik mezelf als voorbeeld, maar ik nodig je uit om stapsgewijs ook jouw ergerlijke eigenschap(pen) te onderzoeken.

  1. Wat is jouw irritante eigenschap?

Ik kan behoorlijk chaotisch zijn. Overal liggen op te ruimen stapeltjes en to do lijstjes . Ik neem mij telkens voor om een planning te maken en me er aan te houden en toch verzand ik weer in de waan van de dag. “Waarom ben ik toch zo chaotisch?” verzucht ik, als ik aan het einde van de dag het idee krijg dat mijn to do lijst alleen maar langer is geworden.

Van welke eigenschap van jezelf moet jij zuchten?

  1. Ben je dat altijd, of zijn er momenten waarin je het tegenovergestelde kunt zijn?

Het gekke is, dat ik helemaal niet altijd chaotisch ben. Ik kan heel gedisciplineerd studeren en taken uitvoeren. Plannen van anderen kan ik prima structureren en ik help mensen prioriteiten te stellen. Sterker, bij problemen komen vrienden of klanten met mij sparren en kan ik andermans chaos ordenen en er overzicht in aanbrengen.

Wanneer, of in welke situaties is jouw eigenschap niet herkenbaar?

  1. Welk verhaal vertel je niet?

Als je je ergert aan een eigenschap focus je je op de negatieve kant. Maar kijk eens naar de positieve kant: welk voordeel heb je met dit gedrag? Door mezelf die vraag te stellen, ontdekte ik iets bijzonders. Chaos maakt dat ik achter mezelf aanren en dat ik bepaalde keuzes voor me uitschuif. Ik heb er letterlijk en figuurlijk geen ruimte en tijd voor! Hoe spannender ik een keuze vind, des te chaotischer ik word. Door chaos te creëren, leid ik mezelf af en kan ik verantwoorden dat ik niet kies: veel te druk! Eigenlijk vind ik voor mezelf kiezen heel lastig. In mij leeft “Niet geschoten, niet gemist”, in plaats van “niet geschoten, altijd mis”. Bij anderen heb ik die faalangst niet en kan ik juist heel goed overzicht houden.

Wat is jouw andere kant van je ergernis. Welk voordeel heb jij?

  1. Irritatie als signaal

Als je je irriteert, is dat een signaal dat er iets mag veranderen. Meestal is dat niet datgene waar je je aan ergert, maar het verhaal erachter. Dus als ik me erger aan mijn chaotisch zijn, mag ik mezelf afvragen: “Ben ik keuzes aan het uitstellen?” Als ik dat helder heb, kan ik ook nagaan welke ondersteuning ik kan vragen voor het maken van mijn keuzes. Wie kan mij helpen sparren? Welke informatie heb ik nodig?

Welk signaal geeft jouw irritatie?

  1. Kracht krijgen

In plaats van mijn energie te steken in ergeren aan chaotisch zijn én te stellen “zo ben ik nu eenmaal” (waardoor ik niet hoef te veranderen), kan ik me ook focussen op wat ik wel wil. Ik wil heel graag een nieuwe stap in mijn leven, maar doordat ik niet kies houd ik pas op de plaats. Als ik durf te kiezen voor wat ik wil, komt er flow. Dat voelt krachtig! Dus focus ik me nu op keuzes, in plaats van minder chaotisch zijn.

Maar stel dat ik ontdekt had dat ik niet wilde veranderen? Dan was dat ook ok geweest. Als ik werkelijk zou besluiten dat verandering nu niet hoefde, is de kans groot dat ik veel minder chaotisch zou zijn. Want ik hoefde niet meer te streven naar iets wat ik niet wilde. Ik kon mijn onbewuste strijd loslaten. Ook dat geeft positieve energie en kracht.

Als jij nu kijkt naar jouw irritante eigenschap en het verhaal dat je niet vertelde, waar zit dan jouw krachtvorm, of krachtig besluit? Deel je ervaring onder dit blog. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust of maak een afspraak voor een persoonlijk consult. Kijk op https://www.vanuitjebron.nl/coaching/coachingsgesprek/

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • CONTROLE *