Passie in mijn creatieve werk; hoe krijg ik dat?

Ken je het verlangen om met passie te creëren? Denk je dat je daarvoor ander creatief werk moet maken dan je nu maakt? Zou je het meer techniek nodig hebben om meer vanuit passie te schilderen? En vraag je je af: hoe dan?

Denken of voelen?

Eerst is er een onderzoekje nodig. Is het een echt verlangen of zijn het je gedachten? Je kan namelijk denken dat je passie nodig hebt om beter werk te maken. Of meer te genieten van creëren. Zodra je iets van je werk vindt of de manier waarop je moet creëren, heb je een oordeel en juist dat oordeel blokkeert de open verbinding tussen jou, het creatieve proces en je werk. Veel oordelen gaan over vermeende fouten. Dit is niet goed. Dat moet beter. Vervolgens ga je bedenken hoe je het beter krijgt en meer passie in je werk is een denkbare oplossing. Dan komt het vast goed. Voor je het weet ga je al denkend aan het werk om vanuit passie te creëren. Je denkt op de goede weg te zijn, maar toch zal het niet vinden!

Flow

Het zit namelijk in je creatieve stroom, de flow. Als je echt mag doen, wat zomaar in je opkomt, maak je werk wat exact bij je past. Dan zijn je mensfiguren misschien rondjes met stokjes eraan, maar het zijn jouw mensen. Ze drukken uit wat er uitgedrukt wil worden. Je bekommert je niet over hoe ze moeten zijn. Ze ZIJN.

Overgave

Wie met passie wil werken, zal mogen stoppen met dingen te willen. Zelfs het willen hebben van passie, houd je er van af, zodra je denkt te weten hoe je dat moet bereiken. Dan wordt het zo iets als op commando spontaan moeten zijn. Pas als je je durft over te geven aan de flow van het leven, zal passie op je pad komen. Pas als je loslaat is er vrijheid om te zijn. Om te handelen zoals je hart je ingeeft. Daar leeft je passie. Dit openen kan heel spannend zijn. Want wat gaat er komen? Dat is de verrassing. Dat is passie; blij geraakt worden, vervulling ervaren. Je bent niet meer de controleur en regisseur, maar een doorgeefkanaal.

Inspiratie

Laat je inspireren door anderen. Wie ken jij die met passie werkt? Hoe ziet dat eruit? Niet het product, maar de werkwijze! Ik denk bijvoorbeeld aan Astrid Seriese, een zangeres die ik life hoorde zingen. Alles leek moeiteloos, ze maakte contact met de hele zaal ze zong van heel klein, teder intiem, naar groots en weer terug. Ik werd door haar meegenomen, opgenomen en geïnspireerd. Ik denk er nog regelmatig aan terug. Dit is aanwezig Zijn.

Ik zie ook passie in de werkwijze van Karel Appel. Rauw, impulsief en toch gericht. Doen. https://www.youtube.com/watch?v=6v_w49dYO5g . Sommige mensen zeggen hiervan: dat kan mijn kind van twee ook. Alsof het dan niks voorstelt. Picasso zegt echter: elk kind is een kunstenaar, het is de kunst om er één te blijven.

Ik kan dan ook erg genieten van de passie van kinderen, die met volle aandacht creatief werk maken.

Ik zie passie in het werk van mijn man, die al tuinierend planten schikt en verzorgt. Die voelt of het klopt en waar het niet klopt net zo lang puzzelt totdat het wel klopt. Hij geniet intens van het proces en het resultaat.

Ik ben heel benieuwd wie of wat jij als passie-inspiratiebron ervaart en wat je hierin aantrekt. Daar liggen de sleutels voor meer passie. Niet om naar te streven, maar om in te ademen als mogelijkheden die kunnen. Geheel op jouw eigen wijze.

Meer lezen

Voorbij het standpunt: als het maar mooi werk is

Creatief actief zijn als je denkt dat je het niet kan