Voorbij het standpunt: als het maar mooi werk is

Eén van de veel gehoorde verlangens van mijn cursisten, die intuïtief creëren, is dat ze mooi werk willen maken. Of beter gezegd, ze zijn bang om iets te maken dat niet mooi is. Het is heel bijzonder om op te merken hoe we bij elk werk de lat hoog kunnen leggen. Alsof elk werk door de beoordelingscommissie van een tentoonstelling moet.

En eigenlijk is dat ook zo, want in ieder van ons leeft een scala aan oordelen en voorwaarden (je draken), die je onbewust beïnvloeden en bepalen hoe een werk eruit moet zien. Deze drakencommissie heeft een enorme invloed op jouw creativiteit en dit verandert pas, als je er bewust contact mee maakt.

Creatieve fuik

Zo’n regel, dat het niet lelijk mag zijn, vormt en creatieve fuik, waarin je steeds minder speelruimte krijgt. Je draken (beperkende overtuigingen) zetten je steeds meer vast. Een bekende draak is: ‘Eerst denken, dan pas doen!’ Maar hoe meer je nadenkt over hoe het hoort of waar het lelijk is, des te minder spontaan je kan creëren. Het neemt alle impulsiviteit weg, terwijl creativiteit graag impulsief is!

Daarnaast: wat je aandacht geeft groeit. Als de angst om iets lelijks te maken (of iets fout te doen) de leiding neemt, ga je steeds kritischer naar je werk kijken. Dan wordt het des te moeilijker om iets moois te maken. Of beter gezegd: de schoonheid van je eigen werk te zien. Als het uitmondt in perfectionisme, slaat het alle speelruimte dood. Hierdoor word je nog ontevredener. Ga je nog beter je best doen, om vervolgens nog kritischer te kijken en nog minder succes te hebben. Een vicieuze cirkel.

Drakenfluisteren

Herken je dit? Volg niet meer automatisch je drakengedachten op, maar leer om met je draken te fluisteren. Want als zij op andere gedachten komen en je ALLES mag maken, komt er creatieve vrijheid. Dan is mooi werk maken leuk, maar niet noodzakelijk.

Bewust worden van

Streef je naar mooi werk? Erken dat een draak je in zijn ban heeft. Jij hecht waarde aan iets moois maken of wilt voorkomen dat het lelijk wordt of fout gaat. Deze regel geeft jou veiligheid. Maar het kan je ook in de weg zitten. Je hoeft de regel niet weg te drukken. Hij leeft immers in jou. Maar je hoeft het ook niet automatisch te volgen.

Voelen

Voel wat de regel met je doet. Voel het ongemak of het hopen op beter. Erken wat er gebeurt, zonder het te willen veranderen. Vraag je af: wat gebeurt er als ik deze regel wil loslaten? Voel wat er in jou gebeurt. Geef het vrijheid? Roept het angst op, boosheid, verdriet of misschien schaamte? Weet dat dit associaties zijn op (vaak onbewuste) ervaringen, waarin jij veroordeeld werd om iets wat je deed. Dat hoeft niet eens in creativiteit te zijn!

Adem rustig door en blijf voelen wat het met je doet. Het is nu volkomen veilig om deze regel los te laten. Maar als je dat innerlijk niet ervaart, zijn er innerlijke overtuigingen, die de vrijheid blokkeren. Dat is niet fout. Dat is wat er in jou leeft. Het zijn je draken, die je willen beschermen tegen gevaar.

Erken de volgende regel of angst, waardoor je denkt dat je toch iets moois moet maken (of het niet fout mag doen). Voel wat die met je doet en blijf rustig doorademen.

Vasthouden

Soms komt het verlangen op, dat jewilt worden vastgehouden en gekoesterd. Leg je hand op de plek waar het fijn voelt of sla je armen om jezelf heen. Geef jezelf ruggensteun, met een kussen in je rug of het leunen tegen een leuning. Maak met je voeten contact met de grond. Weet dat de aarde je draagt. Adem rustig door. Voel hoe het in jou verandert. Emoties kunnen intenser worden, maar ook uitdoven.

Mocht het je overweldigen: stop dan met de oefening en kom er later op terug. Alles mag stapje voor stapje. Het belangrijkste is dat jij je veilig blijft voelen, terwijl je ook de onveiligheid in jou kunt ervaren. Zonder het te veroordelen. Er is niets mis, er leeft een drakenovertuiging in jou, die, als het volledig veilig voelt, zal transformeren.

Nieuwe mogelijkheden

Alles is een momentopname. Elk werk is een schakeltje in de grote creativiteitsontwikkeling van jou. Daar zitten chaotische periodes in. Ontdekkingen hoe iets werkt én hoe het niet werkt. Probeersels en perfecte resultaten. Als alles er mag zijn, krijg je ruimte. Dan kom je voorbij het standpunt: als het maar mooi is. Dan kan je de angst voor fouten of lelijk werk gaan transformeren. Het bijzondere is: voorbij dit standpunt ligt uitzonderlijk mooi werk!

Niet meer durven

Perfectionisme kan je volledig lamleggen. Zo vertelde een cursiste van mijn online training ‘maak intuïtief je creativiteit vrij’, dat ze niet meer creatief durfde te zijn, maar het toch graag wilde. Ze voelde dat deze cursus haar kon helpen, omdat die de aandacht legt op wat er in jezelf gebeurt. Al doende ontdekte en erkende ze haar perfectionisme, de functie die het heeft en de enorme impact op haar en haar creativiteit. Ze leerde stukjes hiervan los te laten en geniet weer van creativiteit. Ze straalt als ze over haar creativiteit vertelt en erkent haar eigen wensen. Soms komt ze nog een perfectionistische draak tegen, maar ze raakt niet meer uit het veld geslagen. Ze weet: het hoort bij mijn creativiteit; ik kan er mee dealen en een andere weg inslaan. Ik kan met draken fluisteren. Ze overweegt nu om weer schilderles te gaan nemen. Een enorme stap voor haar, omdat ze dan zichtbaar wordt. Maar met de tools, om anders om te gaan met haar draken, durft ze het aan om deze wens in haarzelf te erkennen en te onderzoeken. Ik ben benieuwd wat ze gaat doen.

Online training ‘maak intuïtief je creativiteit vrij’

Wil jij ook je creativiteit vrijmaken en leren drakenfluisteren? 15 maart start het nieuwe V.I.P. traject, waarbij er bij elke module ook een Zoomcall is. Je kunt mij dan al je vragen stellen én ik je help met draken die niet zomaar weggaan. Zo lossen blokkades sneller op. Wie zich in februari opgeeft, krijgt een mooie korting.

Meer informatie krijg je via deze link: https://online.vanuitjebron.nl/