Heb ik schildertechniek nodig voor intuïtief schilderen?

schildertechniek

Vandaag kwam in de schilderles van Schilderavontuur deze vraag aan de orde. “Heb ik geen techniek nodig om beter te kunnen schilderen?”

Intuitief schilderen

Bij Schilderavontuur gaat het om het luisteren naar jouw eigen impuls en daar expressie aan te geven. Het proces staat centraal en het schilderij is daar het gevolg van. Niet het einddoel. Maar het schilderij roept al heel gauw een beoordeling op: mooi, lelijk, passend, verrassend etc. En als je het niet goed vindt (dit is een denkactiviteit!), wil je (denkactiviteit!) het fixen, of weggooien. Bij intuïtief schilderen leer je dat los te laten en terug te keren naar het proces: wat wil er intuïtief geschilderd worden?

Vrije expressie

Maar wat als je dan een mens wilt schilderen en je weet niet hoe dat moet. Ga je dan gewoon aan de slag, of heb je dan techniek nodig?

ontwikkeling

Intuïtief leren kinderen zichzelf het tekenen van een mens aan. Ook volwassenen kunnen op deze wijze hun eigen expressievorm ontwikkelen. Dus je hebt geen techniek nodig, mits je langere tijd genoegen neemt met schilderijen waarvan je denken mogelijk vindt “dat het niet klopt”, of “dat het niet goed is”. Maar dat kan net zo goed zijn “Wat verrassend ” of “Wat grappig”. Realiseer je dat daar niks mis mee is. Maar het is vaak heel verleidelijk om een cursus modelschilderen te volgen, opdat de mens op het intuïtieve schilderij wel gaat kloppen.

Voordeel van schildertechniek:

Als je oefent, handreikingen krijgt, kijkt, leert etc. ontwikkel je je expressie mogelijkheden en dat kan je ook in je intuïtieve expressie helpen. Je kunt in een cursus modeltekenen mensen leren tekenen.

Nadeel van schildertechniek:

Tegelijkertijd kan een techniek je binden aan “zo moet je dat doen”. Dit brengt je in het denken in plaats van het voelen. Hierdoor kan je niet meer vrij reageren op wat zich intuïtief in jou aandient. Dan werkt techniek beperkend binnen intuïtieve kunst. En afleren van “zo moet het” is vaak nog moeilijker dan aanleren!

Waarom wil je een schildertechniek leren?

Soms is het verlangen naar techniek, eigenlijk een verkapte manier om om te gaan met de angst: “Durf ik iets te doen, als ik het nog niet (helemaal) kan?” “Durf ik een mens te schilderen als ik niet weet hoe?” Mag ik de vrijheid nemen om iets gewoon al doende te ontdekken? Die angst neem je met een techniekcursus niet weg!! Sterker nog: zodra je die angst tegenkomt, zal het verlangen naar nog meer techniek de kop opsteken. Voor intuïtief schilderen maak je het jezelf met een techniekcursus alleen maar moeilijker.

Zodra je innerlijk aanneemt dat iets op een bepaalde manier moet, kost het energie om vanuit je vrije impuls van dat pad af te wijken. Net zo lang totdat je ontdekt dat er niets moet en er creatieve vrijheid is. Dat alle mensen die je schildert er mogen zijn.

Een hele andere beweegreden kan zijn dat je graag een ander expressieveld wilt leren ontdekken, waarna je die mogelijkheden in jouw vrije expressie kan gebruiken. Je neemt op de koop toe dat er mogelijk nieuwe oordelen in de vrije werk sluipen, die al doende weer ontmaskerd zullen worden. Als je het vertrouwen hebt ontwikkeld dat je weet hoe je daar mee om kan gaan, staat een nieuwe techniek je uiteindelijk niet in de weg.

Aan jou de keus

Wel/geen extra schildertechniek leren? Vraag je af waarom je het wilt en maak vervolgens zelf de keus.