Waarschijnlijk herken je het wel: je wilt graag creatief zijn en toch doe je niet. Te veel dagelijkse dingen slokken je aandacht op en je houdt geen tijd over. Je denkt: straks is er wel tijd. Om vervolgens na een week, een maand en soms zelfs wel een jaar te ontdekken: oh nou heb ik het nog niet gedaan.

Wil je dit veranderen en creativiteit in je leven toelaten? Gebruik dan deze tien creatieve tips:

1. Wees alert op jouw saboteerdraak

Je saboteerdraak zijn je gedachten waarmee bedenkt dat je niet creatief kunt zijn. Ieder heeft ze en hoe bewuster je je wordt van wat jij jezelf vertelt, des te makkelijker je deze draak kunt ontdekken. Een saboteerdraak houdt geen rekening met omstandigheden, met mogelijkheden. Hij wil simpelweg voorkomen dat jij creatief wordt en dat daar iets fout in gaat. Of dat je afgerekend wordt op het creatief zijn, omdat er betere dingen te doen zijn. Vaak zegt een draak: geen tijd. Geen ruimte. Eerst moet …. Je kan het niet. Het wordt toch niks. Je kan beter…. gaan doen.

2. Erken de kracht van creativiteit 

Creatief bezig zijn is voedend. Je kan je er in uitdrukken en het kan je inspireren. Ontladen en opladen. Dus onderdruk je verlangen niet! Dat gaat ten koste van jou. Dus kies bewust voor jouw creativiteit!

3. Houd het klein

Ga niet voor hele dagen, maar neem genoegen met een uur per week of vijf minuten per dag. Een kleine portie creativiteit is vaak wel in te plannen. Misschien kan je niet een groot werk schilderen, maar wel schetsen. je hoeft niet direct een heel boek te schrijven, maar je kan starten door een idee uit te werken of een pagina. Als je niet voluit kunt dansen, kan je mogelijk op een stil plekje even rekken en strekken. Of de muziek luisteren, waar je iets mee wilt. Liever 100 woorden schrijven of 10 penseelstreken met aandacht, dan niets. Bijna elk werk kan je in fases uitvoeren, mits je maar begint. Want alleen dan kan je echt creatief zijn.

4. Houd het makkelijk

Kies iets wat weinig voorbereidingstijd nodig heeft. 5 minuten met je telefoon naar buiten om een foto te maken. Een klaarliggend kladblok om op te schrijven. Een creatief hoekje waar je zo kunt aanschuiven. Een kleurboek met potloden in een mandje, dat je zo kan pakken. Een potlood en schetsblokje in je tas, zodat je altijd en overal een schetsje kunt maken. Maak de startdrempel om je verlangen te vervullen zo laag mogelijk!

5. Laat je inspireren

Inspiratie is zo belangrijk om je creatieve verlangen te voeden! Elk moment van inspiratie dat je volledig toelaat, vergroot je verlangen. Vergroot de mogelijkheden. Er is inhoudelijke inspiratie, zoals kleuren, vormen, beelden, woorden, gesprekken. Inspiratie is overal!

Denk ook aan oplossingsgerichte inspiratie. Hoe werken anderen? Welke tips hebben zij om echt te kiezen voor creativiteit? Hoe gaan zij om met beperkte ruimte, middelen, tijd of geld. Zoek je informatie bij hen die oplossingen toepassen. Al kan je maar 10% hiervan toepassen; het zal je helpen om in creatieve beweging te komen.

6. Maak een lijst met mogelijkheden

Maak voor jezelf een lijst met mogelijkheden. Wat wil je graag? Welke acties zouden haalbaar kunnen zijn binnen jouw omstandigheden? Maak de lijst zo lang mogelijk en wees niet te selectief! Schrijf zelfs alle acties op die je onzinnig lijken. Vaak inspireren ze uiteindelijk tot mogelijkheden.

7. Wees proactief

Zie de dag/week voor je en ontdek waar er in de tijd mogelijkheden liggen. Waar kan jij even een creatief moment creëren? Denk aan: tijden tussen een afspraak door. Een avond voor de tv skippen. Een afspraak met een vriendin maken, om samen creatief te zijn. Eerder opstaan en een creatief half uur plannen. Of, als je ziek bent, een pen en papier bij je bed, zodat je telkens even iets kunt doen, als je voldoende energie hebt. Maak concrete afspraken met jezelf: vandaag ga ik…. Deze week ga ik op woensdag…… Zet je afspraak in je agenda. Jij en jouw creativiteit hebben een date en die wijkt alleen voor noodgevallen.

8. Probeer uit en durf te falen

Heel vaak rem je jezelf doordat je al bedacht hebt dat iets vast niet werkt, zonder dat je er ervaring mee hebt opgedaan. Dus: probeer het uit! Misschien is een groot schilderij maken niet handig als je heel moe bent, maar voor hetzelfde geld knap je er juist helemaal van op. Durf te falen! Je mag uitproberen en ontdekken dat het werk of juist niet werkt. Juist daardoor ga je ontdekken hoe het wel kan werken.

9. Doe!!!!!

Zonder doen is er geen creativiteit. Dus doe!!!

10. Geniet van je mogelijkheden

Koester je mogelijkheden en geniet van wat er wel kan in plaats van ongelukkig zijn met wat er niet kan. Je zal steeds meer mogelijkheden gaan ontdekken.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *