Verbinding: behoefte van de maand januari 2014

Verbinding. Wat houdt deze behoefte in? Het is een link tussen A en B. Maar als ik er bij stil sta, ontdek ik vele vormen.

Als eerste denk ik aan andere mensen. Contact. Soms is verbinding iemand die werkelijk naar me luistert, me hoort, zonder adviezen te geven. Een andere keer is verbinding iemand die met me meedenkt, waardoor ik nieuwe mogelijkheden zie. Verbinding is ook helderheid krijgen over mijn emoties en behoeften.

Verbinding staat voor mij ook voor de weg van mijn verlangen en mijn verlangen in de wereld realiseren. Als mijn droom werkelijkheid wordt is alles met elkaar verbonden. Een fantastische ervaring.

Verbinding is ook: er voor de ander willen zijn. Wil jij mij bij jou toelaten? Soms zijn het woorden, gesprekken, soms is het stilzwijgend bij elkaar zijn. Bij verbinding stroomt het of is er een eenheid.

Verbinding vraagt om je bewust te zijn van A, de link en B. Want wat zoek je? En wat wil je verbinden? Wat heb je daarvoor nodig?

Hoe vertel je de ander wat je nodig hebt? Ben je daarin duidelijk genoeg? Hoor jij wat de ander werkelijk nodig hebt, of vul je het in?

Als voorbeeld: als mijn dochter problemen vertelde, wilde ik niets liever dan ze oplossen. Maar dat was niet wat zij bij mij zocht. Ze wilde dat ik luisterde.  Ik vond het echter heel moeilijk om alleen te luisteren en niet te adviseren. Dus heb ik haar gevraagd om mij daarbij te helpen. Sindsdien vragen of zeggen we: wil je alleen luisteren en geen advies geven? Of: wil je luisteren en zeggen wat jij zou doen? Of: mag ik even 5 minuten gewoon de dingen zeggen, zonder nadenken, zodat ik me kan ontladen? En wil je het dan daarbij laten en er niet op door gaan?

Het is zo krachtig om te weten wat je nodig hebt, en dat helder te kunnen vertellen. Want dan kan je ook zeggen welke verbinding je nodig hebt: de ketting, de brug of de stilte of ……

ketting wikipedia         tuibrug wikipedia     brug wikipedia

Mijn uitnodiging aan jou is: ontdek deze maand welke verbindingen er allemaal zijn en wat die voor jou kunnen betekenen. Deel je ervaringen, zodat we samen ontdekken.