Verwonderen met je mobiel deel 2: fotocollage met 1 foto

Fotocollage van de takken van een wilg.

In dit blog beschrijf ik een digitale verwondertocht met het maken van een fotocollage. Het is een vervolg op mijn blog Verwondertocht deel 1, waarbij ik mij liet verrassen door een prachtige wilg. Ook nu gaat het me om speeltijd. Om de vraag: “Wat gebeurt er als ik dit doe?” Een mooi effect is natuurlijk mooi meegenomen, maar mogelijkheden ontdekken geeft me het grootste plezier.

Fotocollage maken

Zo ontdekte ik dat je via een app voor collages maken, prachtige abstracte werken kunt creëren. Je hebt maar 1 foto nodig! Ik gebruik de app (Android telefoon) collage maker. Het werkt eenvoudig en het is gratis app. Helaas heeft deze app redelijk wat reclame tussendoor, maar die tijd gebruik ik om de telefoon even neer te leggen en lekker wat te mijmeren. Dat komt het creatieproces alleen maar ten goede.

Uitgangsfoto

Als uitgangsfoto gebruik ik deze: een foto waarbij ik mijn telefoon tegen de stam het gezet en via de selfiekant een foto heb gemaakt.

Vervolgens maak ik een collage met alleen deze foto. De app maakt er dan een rand omheen.

Van dit beeld kan ik al blij worden. Wat maakt dat toch veel uit; zo’n randje. De nieuwe foto sla ik op, zodat ik deze opnieuw kan gebruiken.

Nieuwe collage

Door deze foto vier keer te selecteren, kan ik een raster maken, waarin ik de foto’s rangschik. Daarbij heb ik een paar foto’s gedraaid of gespiegeld, zodat de stam altijd naar het midden wijst. Nu begint de vervreemding van het beeld. Ook dit beeld sla ik op, zodat ik het later weer kan gebruiken.

Onmiddellijk vraag ik me af of ik dit beeld zonder kader mooier vind. Dus probeer ik dat ook uit. Ik haal de witte lijnen tussen de foto’s ook weg.

Ik zie dat het beeld zo vloeiender is én het doet me denken aan een stierenkop. Opnieuw sla ik de fotocollage op.

Vervolg collage

Voor een nieuwe collage selecteer ik deze foto vier keer, waardoor het onderstaande beeld ontstaan.

Ik geniet van het ritme van de herhaling en de abstracte vormen die er zo ontstaan. Ook kan ik in dit beeld weer van alles ontdekken. Zo vind ik het lijnenspel in het midden heel inspirerend. Je raadt het natuurlijk al. Al deze collages zijn weer uitgangspunten voor nieuwe fotocollages.

Enkele resultaten

 

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Veel plezier met deze mogelijkheid om fotocollages te maken.

Spreekt mijn creativiteit je aan, maar denk je dat jij dat niet kan? In september start de online training ‘Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren’. Hierin ontdek jij jouw authentieke creativiteit, jouw blokkades en hoe je deze kunt transformeren.

Meer creatieve opdrachten?

Mandala tekenen op zwart papier

Een creatieve oefening: tekenen op muziek