Mandala tekenen op zwart papier

Mandala tekenen op zwart papier

Mandala tekenen op zwart papier wordt minder vaak gedaan dan op wit papier. Het probleem is, dat als je kleurt op zwart papier, de kleuren als het ware in het zwart worden gezogen. Ze zijn veel minder zichtbaar dan op wit papier. De oplossing is: een basis met wit kleurpotlood aanbrengen en daarna pas kleur. Zo komen de kleuren weer tot leven en ontstaat er een mooi contrast met het zwart.

Kleuren op zwart papier

Met dit spel van ingetogen en oplevende kleuren, kan je experimenteren.

De volgende oefening nodigt je hiertoe uit. Ik leg de basisstappen uit. De uitwerking is intuïtief ontstaan; het is dus niet noodzakelijk om je aan dit werk/stappenplan te houden. Gebruik het als inspiratie om je eigen werk te ontwikkelen.

Mandala tekenen op zwart papier

  • Teken met een passer een rondje en verdeel deze in zes delen.

  • Teken een paar kleinere hulpcirkels in de grote cirkel, zodat je de afstand tot het middelpunt makkelijk kunt bepalen.

  • Teken met een wit potlood de eerste lijn of vorm die in je opkomt en herhaal dit bij elke deelstreep.

  • Voel of je nieuwe lijnen wilt tekenen of dat je de vorm wilt inkleuren.

  • Bij het inkleuren kan je wit gebruiken of een andere kleur die je aantrekt.

  • Voel of je direct op het zwart wilt kleuren of op de witte laag. Je kan hierin niets fout doen! Ook al vind je het effect in eerste instantie niet mooi; breng het toch overal aan en daarna ontstaan er weer nieuwe mogelijkheden. Ga niet corrigeren (dat brengt je in het denken), maar blijf voelen wat er wil.

  • Mocht je onzeker zijn over je ingeving, dan kan je altijd op een kladpapier uitproberen hoe de kleuren op elkaar inwerken. Geef jezelf speelruimte!!

  • Bouw zo stap voor stap je mandala op en kleur deze in.

  • Experimenteer met het aanbrengen van kleur over kleur. Wit kan je ook over een kleurlaag aanbrengen: daar heeft het het effect dat het de onderliggende kleurlaag wat mengt.

procesoverzicht mandala kleuren op zwart papier

Welk effect jij krijgt hangt ook af van het papier en de kleurpotloden die jij gebruikt. In deze tekening werkte ik met Lyra-potloden (original). Doordat in de stift was is verwerkt, kan je vele kleurlagen over elkaar aanbrengen.

Heb je vragen over dit proces? Neem dan contact met me op.

Meer lezen?

Zie ook mijn blog over angst om je intuïtie te vertrouwen:  https://www.vanuitjebron.nl/creativiteit-je-intuitie-te-vertrouwen/