Vragen omtrent de betekenis van de betekenis van je schilderij

Wat is de betekenis van de vliegroute van de hommel?

 

Wat is de betekenis mijn schildering? Die vraag krijg ik vaak bij beginnende cursisten. Hoewel ik weet dat elk werk betekenis heeft, probeer ik zelf de betekenis los te laten. Als het echt duidelijk mag worden, wordt het dat vanzelf. Daar hoef ik niet over na te denken. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Laat ik je meenemen in mijn ervaring.

Verder gaan in een werk

Als iedereen tijdens mijn les Creatief Avontuur heerlijk aan het schilderen is, geef ik mezelf de ruimte om ook te gaan schilderen. Zo ook deze les. Ik pakte het werk van vorige week en ging er rustig voor staan. Ik voelde me blij worden, zonder dat ik er zoveel woorden aan kon geven.

Betekenis

Mijn ogen dwaalden over het werk en ik voelde kracht uit de rode stip komen. Het deed me denken aan opengaan of opvliegen. Ik maakte direct een associatie met mijzelf. Momenteel zijn er veel leuke ontwikkelingen binnen mijn bedrijf. De oogst na hard werken. Dus het opvliegen sprak me erg aan: ik durf nu mijn vleugels uit te slaan en de zon tegemoet vliegen. Direct voelde ik het belang om dit heel duidelijk, via de rode stip als hommel uit te drukken.

Op dat moment besefte ik ook dat ik mezelf in een betekenis had gezet. Een betekenis die waardevol voelde en die ik het liefste direct zou schilderen. Maar is dat ook wat er innerlijk echt wil in mij? Of wilde mijn intuïtie iets heel anders? Daarvoor moest ik uit mijn gedachten zakken en voelen wat zich aandiende. Er wilden witte bloemen komen en terwijl ik die schilderde, voelde ik in mij tegelijkertijd de hoop was dat ik mocht gaan vliegen in mijn eigen werk.

Intuïtie

Na de witte bloemen voelde het opeens kloppend om van de rode stip een soort hommel te maken. Ik gaf intuïtief het dier vleugels en wat bleek: hij vloog richting de bloemen. Mijn gedachten waren verbijsterd: de hommel vloog de verkeerde kant op! Ik zocht verklaringen. Het lag vast aan de vorm van de vleugels. Als ik die juist zou schilderen, zou de hommel kunnen opstijgen. Ik bekeek zelfs foto’s van hommels op mijn telefoon, om te ontdekken hoe die vleugels dan waren. Maar zelfs met aangepaste vleugels, bleef de hommel zijn weg richting de grond te vervolgen.

Nieuwe betekenis

Ondertussen begon iets in mij ook te lachen. Wat een innerlijke verontwaardiging! Dat zegt ook iets over mijn verlangen. Of wat ik van mezelf moet. Opeens kwam de gedachte: “maar als er beneden zoveel honing te halen is, dan ga ik toch niet opvliegen!” Ik voelde zelfs verontwaardiging over het idee dat de andere kant opvliegen beter zou zijn.

Een deel begon te juichen in mij: het hommelprobleem was opgelost! Ik vloog juist de goede kant op. Ik mocht mij aan honing laven. Zie je wel dat het klopt. Ik accentueerde de hommel en gek genoeg leek hij daardoor juist weer omhoog te vliegen. Nee hè, niet naar boven! Wat een akelig beest!

In mij ging het tegelijkertijd steeds meer te lachen. Deze hommel was ongrijpbaar en ging zijn eigen weg. Daardoor triggerde hij mij telkens en tegelijkertijd bleef hij een enorme aantrekkingskracht houden. Het liet me opnieuw zien hoe snel het geven van een betekenis doorwerkt in mijn waarneming van mijn werk en mijn emoties. Hoe snel je je werk wilt aanpassen aan de betekenis en hoeveel innerlijk belang je er dan aan hecht, dat het klopt. Iets in mij wilde buiten zichzelf bevestigd worden, met een passend schilderij. Mijn eigen onzekerheid zocht houvast.

De betekenis van het proces

Ook nu is het verleidelijk om daar weer een betekenis aan te geven. De betekenis van het proces. Voor je het weet blijf je analyseren. Natuurlijk is daar wijsheid uit te halen, maar is die wijsheid werkelijk waar? Of is het wat je graag wilt dat er zal zijn? Kan je met zekerheid weten wat de betekenis is?

Ik heb alles losgelaten en ben me weer gaan richten op mijn intuïtieve ingevingen. Nieuwsgierig blijven ontvangen wat zich wil aandienen. Waarnemen wat er in mij gebeurt. Opeens was het werk klaar.

Glimlach

Telkens als ik het nu zie, zoeken mijn ogen de hommel: welke kant gaat het op? Hoe voelt het voor mij? Mijn denken raakt nog steeds getriggerd en wil het grijpen en begrijpen. Terwijl innerlijk er ook die lach is, om mijn zoeker, die houvast zoekt. Ik geloof dat juist dat effect, het schilderij voor mij zo dierbaar maakt. Het is enerzijds concreet en anderzijds een onoplosbaar raadsel.

Nieuwe betekenis?

Vervolgens kom ik de dagen daarna meerdere malen de volgende tekst tegen: ’Theoretisch gezien kan een hommel helemaal niet vliegen. Zijn vleugels zijn te klein. Maar de hommel weet het niet en vliegt’. O dear! Signalen van het universum of toch weer betekenis willen geven, opdat mijn denken houvast heeft? Wie het weet mag het zeggen.

Online training:  maak intuïtief je creativiteit vrij, leer drakenfluisteren

Wil jij ook in het intuïtieve creatieve proces duiken, en vrijuit op authentieke wijze te creëren? Half september start de nieuwe V.I.P. groep van de online training ‘Maak intuïtief je creativiteit vrij; leer drakenfluisteren’. Negen modules waarin jij je met je creativiteit verbindt en je vanuit je bron zal creëren. Jouw inspiratie ontdekt en creatieve blokkades transformeert. Opdat jouw creativiteit weer kan stromen. Met negen zoomcalls waarin je me alles mag vragen! Meer weten? Stuur me een bericht.

Meer lezen?

Tips om het intuïtieve proces te begeleiden

Het afronden van het schilderij; het is klaar