Intuïtieve creativiteit en het ervaren van onprettige emoties

Intuïtief schilderen, vanuit de verbinding met jezelf, klinkt heerlijk en toch is het niet altijd fijn. Je kan, tijdens het ervaren van emoties, jezelf behoorlijk tegenkomen.
Veel van mijn cursisten, die aangeven dat ze graag meer vanuit de verbinding met zichzelf willen creëren, zijn denkers met een verlangen om meer contact te maken met wat ze voelen. Hierachter ligt vaak een verborgen wens om zich beter te gaan voelen. Dat brengt creativiteit je ook, maar niet altijd zoals je graag wilt.

Ik voel niets….


Ik zie Erica verkrampt voor haar schildersezel staan en ik loop naar haar toe om te kijken of wat er gebeurd. Als ik naast haar sta, kijkt ze me even aan en zegt: “Ik voel helemaal niets”. “Het klinkt voor mij dat je boos bent.” “Ja, omdat ik mijn best doe en ik toch niks voel. Ik denk dat ik niet weet wat er wil.” Innerlijk glimlach ik, want eigenlijk gaat het voelen heel goed. “Boosheid is ook een gevoel.” Ze is even stil, ik zie verwarring en dan een lach: “Ja, maar die wil ik niet.”

Je denken stelt bij het verlangen naar meer contact met jezelf vaak een positief beeld voor: door het voelen van fijne emoties, voel je je beter. Natuurlijk is het heerlijk om je fijn te voelen, maar je kunt emoties niet bestellen. Er komt wat er komt. Je kunt ook niet alleen de fijne emoties voelen en de rest onderdrukken. Dan raak je de verbinding met jezelf kwijt.

Twee kanten


Juist als je weer contact gaat maken met je emoties, ontstaat er ook het voelen van onvrede, frustratie, verdriet of boosheid. Precies dat wat je liever niet voelt. Dat kan heel verwarrend zijn. Je denkt: het doet me niet goed! Vervolgens druk je automatisch de emoties snel weer weg en vlucht je terug naar het denken. Hierdoor blijft je verlangen om meer verbinding met jezelf te hebben onvervuld. Vervolgens stelt je denken dat je het niet kan, niet goed doet of dat er iets mis is én wil het het via het denken oplossen. Terwijl je uitnodiging ligt bij het voelen.

ALLES voelen


Contact maken met jezelf is de bereidheid om te zijn met wat er nu is. Om ALLES in jezelf tegen te willen komen. Ook je onvrede, onmacht, ongeloof. Door daar stil bij te staan en met compassie te onderzoeken wat er speelt, komt er verandering. Het helpt om te beseffen dat ‘niet goed voelen’ ook voelen is. Én dat het niet gevaarlijk is om je zo te voelen. Je hoeft er niet tegen te vechten, maar kan het op je eigen manier toelaten, er expressie aangeven en nog steeds veilig zijn. Als je je eigen overtuigingen hieromtrent gaat doorzien, gaat er een wereld aan speelse mogelijkheden voor je open. Je went aan het niet goed voelen en hoeft niet meer op je hoede te zijn dat er iets mis zal gaan.

Speel- en oefenplek


Het intuïtief schilderen blijft je telkens uitnodigen om terug te gaan naar het voelen, hierin te oefenen en te ontdekken wat er in jou gebeurt. Waartoe kan je je openen en wanneer ontstaat er weerstand? Ik zie het als een veilige speel- en oefenplek om het contact met je emoties te onderzoeken en te achterhalen wat er in je gebeurt.


Wil je meespelen en ook op jouw manier intuïtief creëren? Mijn live cursus zit vol, maar online zijn er ook mogelijkheden! https://online.vanuitjebron.nl/

Meer lezen:

emoties #creativiteit #persoonlijkeontwikkeling #onlinetraining