Teleurstelling na goede raad. Wat nu?

Vraag en antwoord
Vraag en antwoord

Als je in een veranderingsproces zit, kan je onzeker zijn over je situatie. Je wilt het oude vertrouwde loslaten, maar het nieuwe, het onbekende kan je nog niet pakken. Dat zijn typisch situaties waarin je waarschijnlijk graag advies van anderen wilt. Zodat je je onzekerheid kunt dempen. Maar niet altijd pakt dat naar tevredenheid uit.

Teleurstelling na een advies

Een klant vertelde dat zij twijfelde of ze met een bepaalde zakenpartner verder moest. Intuïtief zei alles in haar “Nee, niet doen” Maar praktisch betekende deze partner een mogelijkheid tot inkomen. Dat had ze wel nodig. Ze legde de situatie voor aan haar man en die zei “Vooral doorgaan met deze partner en eerst maar eens kijken of die doembeelden werkelijkheid worden. Mogelijk voor korte tijd het ongemak slikken en daarna kan je altijd nog breken.” Ze voelde teleurstelling en werd boos op zichzelf: “Waarom vraag ik het hem? Ik weet toch hoe hij is. Hij zal ’t nooit begrijpen!”

Teleurstelling als signaal

Haar man had haar zijn mening gegeven en nu was ze teleurgesteld en boos op zichzelf. Ze had iets anders willen horen. Doorvragend kwamen we er achter dat ze eigenlijk wilde dat haar man blij zou zijn met haar beslissing om te breken met deze zakenpartner. Nadat ze dit overdacht had zei ze: “Wat vreemd dat ik denk dat ik toestemming nodig heb, alsof ik een kind ben in plaats van volwassen.”

Jouw kind-zijn in de verandering

Het is niet verwonderlijk dat ze zich weer een kind voelde dat toestemming nodig had. Ze was als kind gestopt met zich te verbinden met haar intuïtie, omdat volwassenen haar leerden dat dat veel beter was. Verstandiger. Nu ze opnieuw contact maakte met haar intuïtie kwamen onbewust de regels van vroeger naar boven. Ze werd opnieuw dat kind, dat toestemming vroeg om naar zichzelf te mogen luisteren.  Gewoon omdat ze op dat stuk nog niet verder doorgegroeid was. Het voelde dus normaal dat  ze toestemming nodig had, terwijl ze dat tegelijkertijd als volwassene anders beleefde.

Omarm je kind-zijn

Doordat ze dit besefte, kon de vrouw zelf verantwoordelijkheid nemen voor dit kinds-deel. En daarmee ook verantwoordelijkheid voor haar beslissing om te stoppen met de zakenpartner. Ze realiseerde zich dat ze geen raad of toestemming van haar man nodig had, maar dat ze behoefte had aan respect en waardering, omdat ze deze moeilijke beslissing nam.

Neem je emoties serieus

Achteraf was ze blij met de reactie van haar man, omdat ze hierdoor zoveel duidelijkheid kreeg over haar onbewuste aannames. Juist haar gevoel van teleurstelling was de sleutel naar de oplossing. Dus mocht je niet blij zijn met advies van een ander, ga dan vooral bij jezelf te rade. Het kan veel helderheid geven over wat je werkelijk nodig hebt. Wil je graag helderheid over welke behoeften er zijn. Kijk dan op de website: https://www.vanuitjebron.nl/verbindende-communicatie/overzicht-behoeften/