Thuis creatief bezig zijn; hoe zorg je daar voor?

Thuis creatief bezig zijn; hoe zorg je daar voor?

“Het lukt me niet om thuis creatief bezig te zijn”, is één van de meest gehoorde zuchten van mijn cursisten intuïf schilderen. En eerlijk is eerlijk, ook ik heb daar last van! Als ik les geef schilder ik meer, dan als ik vakantie heb of in een lockdown zit.

Waarom je niet thuis creatief bezig gaat

Voor de meeste mensen geldt dat ze:

 •  Een stok achter de deur missen (vaste cursustijden). Je draken kunnen daardoor je beslissing om creatief te worden saboteren.

 • Geen vaste plek hebben (en opzien tegen een plek maken; alles klaar zetten).

 • Er te veel afleiding is (je draken zullen je zeker verleiden tot netflixen of bankhangen)

 • Er storende huisgenoten zijn.

 • Er zoveel andere belangrijkere taken zijn, zoals de was, administratie, e-mail en appjes checken (je draken zullen het in elk geval belangrijk maken).

 • Ze niet weten wat ze kunnen doen, als ze vastlopen in het creatieve proces.(Advies van je draak:”Stop maar; het heeft toch geen zin meer” Na drie keer stoppen zegt een draak: “Begin er maar niet aan. Het lukt toch nooit.”).

 • Inspiratie en stimulans missen van werken in een groep.

 • Je thuis nu eindelijk even niets wilt en geen zin hebt om je ergens toe te zetten, terwijl je zoveel energie kunt krijgen van creativiteit!

 • Je denkt: morgen doe ik het wel…….

Voordelen

Mijn actieve online klanten zijn wel thuis creatief bezig. Zij vertellen me over de voordelen van thuis werken.

 • Ik hoef niet te reizen.

 • Niemand hoeft mijn werk te zien, daardoor voel ik me vrij.

 • Intuïtief werken is heel kwetsbaar. Thuis laat ik mijn emoties meer toe, waardoor ik dieper in het proces duik dan als ik in een groep ben.

 • Ik vind het heerlijk om in mijn eigen omgeving te zijn en creëer mijn eigen stimulerende sfeer.

 • Ik ontdek mijn eigen werkwijze en weet wat ik nodig heb.

 • Het zijn momenten voor mezelf.

Oplossingen om thuis creatief bezig te zijn

De belangrijkste oplossing is je verlangen in actie omzetten. Dit betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw creativiteit. Jouw creatieve verlangen.

 • Bedenk waar je gaat werken en wat je hiervoor nodig hebt.

 • Zorg dat dit ook echt kan! Regel materialen. Ruim de plek op.

 • Houd het simpel: met een tekenbord op schoot kan je zittend op je bed of bank een tekening maken.

 • Maak afspraken met jezelf (of samen met een vriend(in)) en blok tijd in je agenda.

 • Neem, indien mogelijk, een vast tijdstip, zodat het ook echt in je systeem komt. En je huisgenoten er aan wennen!

 • Maak afspraken met huisgenoten, dat je niet gestoord wilt worden.

 • Houd je aan die afspraken!

 • Zet materialen grijpklaar, zodat je snel kunt beginnen.

 • Zet de telefoon uit. Stel een alarm in als je op tijd moet stoppen.

 • Creëer!

Zo simpel is het eigenlijk! Toch weet ik dat dat lang niet altijd werkt. Daarom komt er iets nieuws!

Thuis creatief bezig én een creatieve ontmoeting online

Omdat de lockdown waarschijnlijk nog langer gaat duren, ga ik samen met mijn vormgeefster Anja Bol van Studio Boldly online creatieve ontmoetingen organiseren. Hiermee krijg je het beste van twee mogelijkheden. Tijdens vier online bijeenkomsten, komen we als groep samen. Na een korte introductie gaat iedereen een uur thuis op eigen wijze intuïtief creëren. Dit betekent dat er geen opdrachten, meditatie of techniekuitleg zijn. Jij kiest je eigen materiaal en maakt wat jij wilt.  Gedurende dat uur ben ik jouw creatieve coach. Dus mocht je niet op gang kunnen komen: ik help je op weg. Als je twijfelt, vastloopt, of wilt sparren, je kan via een chat vragen aan mij stellen. Indien gewenst openen we een online spreekkamer, zodat het wat makkelijker praat. Doordat Anja co-host is, is er altijd een aanspreekpunt voor de andere groepsleden.

Na het creatieve uur komen we weer samen en worden ervaringen gedeeld (voor wie dat wil).

Pilot

Anja en ik hebben er heel veel zin in. We hebben het nog nooit gedaan, dus we denken dat het kan! Er is een pilot om het concept te beproeven en te verfijnen. De start is woensdag 26 januari van 15.00 – 16.30. Wil je meer weten? Zie deze link: een-creatieve-ontmoeting-online. Omdat het een pilot is, geven we ook een leuke korting.