Tekenoefening: de zeesterren Zentangle

Een Zentangle is een tekening, waarbij je patronen regelmatig herhaalt. Door je te concentreren op het zetten van de lijnen, krijg je rust in je hoofd. Je hoeft er niet goed voor te kunnen tekenen: iedereen kan het.

Materialen
  • een papier van 9 bij 9 cm, liefst met afgeronde hoeken. Dit wordt een tegel genoemd.
  • een 2B potlood
  • punteslijper
  • zwarte fineliners: 0,25 mm voor de lijnen en 0,5 mm voor lijnen en het opvullen van vlakken. Als je deze niet hebt, kan je ook pen of potloden gebruiken.

In principe gebruik je geen gum! Zentangle gaat niet over perfect, maar het omarmen van wat er is. Dus de kleine bobbeltjes in de rechte lijn: ze mogen er zijn. De deukjes en uitstulpingen in de cirkel? Het is jouw authentieke handschrift. En net dat ene streepje dat de andere kant op staat en het patroon doorbreekt? Je kan je er aan irriteren, maar kijk eens wat het te weeg brengt! Speelsheid, luchtigheid, variatie. Het is maar net wat je wilt zien. Als het lukt om je fout te herhalen, creëer je een nieuw patroon.

Stappenplan
Stap 1:

Knip een papier van 9 * 9 cm en rond de hoeken af. Kan je opmerken dat het papier anders op je inwerkt als er afgeronde hoeken zijn?

Stap 2:

Maak met potlood een dun lijntje, als randje.

Stap 3:

Maak een vijfhoek, waarvan de lijnen iets naar binnen toe buigen. Dit is het middelpunt van je zeester. Hoeveel zeesterren ga je maken?

Stap 4:

Teken de vijf armen van de zeester. Je kan rechte armen maken, door een kegelvorm te tekenen, maar de armen kunnen natuurlijk ook buigen. Het makkelijkste is het als de zeesterren elkaar niet overlappen. Raakt een arm de getekende rand van de tegel, dan stop je daar.

Stap 5:

Teken met de fineliner de lijnen van de zeesterren over en vul, op ontspannen wijze, de armen met een patroontje. Je kan denken aan parallelle lijnen, rondjes, streepjes, stippen et cetera. Soms is het fijn om een patroontje even op een kladpapiertje te oefenen, zodat je weet hoe het werkt. Maar omdat er niets fout is in de Zentangle, kan je het natuurlijk ook al doende ontdekken.

Ideeën voor Zentangle patronen

Let bij dit invullen op jezelf: sommige mensen zijn zo geconcentreerd bezig, dat ze spanning in hun lichaam vastzetten (kaken, schouders, nek). Zodra je dat opmerkt stop je even om te ontspannen. Hetzelfde geldt als je merkt dat je je adem vast zet. Adem eerst goed uit. Je hoeft niet te werken! Je mag dit ontspannen doen en ervan genieten. Als je je adem blijft vastzetten, richt je dan tijdens het tekenen op langzaam en volledig uitademen.

Stap 6:

Maak een randje om de tekening heen en voeg patronen rondom de zeesterren. Kleur met potlood de tekening in.

Veel plezier met deze Zentangle (geïnspireerd op het boek ‘Aan de slag met Zentange, theorieboek’ van Kass Hall).

Meer tekenoefeningen?

Mandala op zwart papier

Tekenen op muziek