Creatieve inspiratie: vissen vangen

Deze week stuur ik je creatieve inspiratie. Ontdek vissen in spontaan gezette lijnen

Benodigdheden:

  • Tekenpapier
  • Passer, of een schoteltje of bordje
  • Kleurpotloden

Werkwijze:

Stap 1: Neem een A4 papier en teken er met een passer een grote cirkel op. Als je geen passer hebt, kan je een schoteltje of bordje gebruiken, door deze met een potlood om te trekken.

Stap 2: Kies een kleur die je aantrekt. Vul de cirkel met een lange kronkelende lijn. Je mag alle kanten op. Volg je gevoel en teken net zo lang als goed voor jou voelt.

Als je een lange golvende lijn gebruikt, op en neer, heen en weer, door elkaar, krijg je al een gevoel van water.

Stap 3: Kijk naar het lijnenpatroon. Waar zie je een vis? Wat voor vis is dit? Welke kleur wil hierbij? Je hoeft je niet te houden aan vastgestelde kleuren. Volg je eigen ingevingen! Paars, groen, blauw, alles kan.

Heeft de vis ook schubben? Vlekken? Oorbellen? Pootjes? Maak de vis, precies zoals het bij jou opkomt.

Als je ontdekt dat je gaat nadenken over de tekening (doe ik het wel goed?), dan weet je dat je draken (gedachten) aan het woord zijn. Laat die gedachten maar weer los. Het gaat nu over plezier, mogelijkheden ontdekken. Jij mag het maken op jouw manier! Sprookjesachtig of realistisch. Er zijn geen grenzen.

Stap 4: Wat zie je nog meer in het lijnenpatroon? Nog meer dieren of voorwerpen, of mooie vormen? Ga op jouw manier verder.

Stap 5: Welke achtergrond hoort erbij?

Stap 6: Willen er nog dingen bijgetekend, die los staan van het lijnenpatroon? (Dus niet: hoe maak ik dit mooi? Maar: wat komt er spontaan bij me op).

 

Vragen en tips

Hoe was het om op deze wijze een tekening te maken?

Tip 1: Deze tekenoefening is ook leuk om samen met kinderen te doen.

Tip 2: Maak kopieën van de tekening met de lijn (stap 2) en deel die in een groep uit. Vervolgens werkt iedereen zelf het lijnenpatroon uit. Wat heb jij gezien wat een ander niet zag? Wat hebje ervaren?

Tip 3: Ga op internet vissen kijken. Welke vissen zijn er? Zijn er ook vissen met poten? Met krulstaarten? Of met franjes? Wist je dat er ook vissen met een lampje zijn en zelfs dvissen? Er is zoveel te ontdekken!

Tip 4: in mijn Facebookgroep intuïtief creatief vrij zijn heb ik een video geplaatst, waarbij ik laat zien en vertel wat er gebeurde tijdens mijn vissen vangen. Je vindt deze groep via https://www.facebook.com/groups/intuitiefcreatiefvrijzijn

Meer creatieve inspiratie?

Zie mijn blogs:

Mandalatekenen op zwart papier:  https://www.vanuitjebron.nl/mandala-tekenen-op-zwart-papier/

Het gebruik van muziek bij tekenen:  https://www.vanuitjebron.nl/creatieve-losmaaktip-gebruik-muziek/

Geef jezelf meer ruimte om te droedelen: https://www.vanuitjebron.nl/droedel-intuitieve-creativiteit/