Het duiden van een collage geeft een extra dimensie aan je collage.

Het duiden van een collage geeft een verrassende verdieping aan het collageproces. In mijn vorige blog, De kracht van een collage maken, beschreef ik dat er tijdens dat proces veel gebeurt. Je uitgangspunt bepalen. Voelen wat het met je doet. Je keuzes maken ten aanzien van de afbeeldingen, het rangschikken tot een nieuw beeld en door te lijmen het definitief vastleggen van dit beeld. Telkens opnieuw is er een spel tussen binnen (je gevoelens en gedachten) en buiten (de afbeeldingen en het nieuwe beeld). Tussen ontvangen wat er is en je wil opleggen over wat er zou moeten zijn. Totdat het maakproces is afgerond en je weer tot rust kan komen.

Wennen

Vaak volgt er wentijd. De spanning en ruis, die tijdens het maken is ontstaan, verdwijnt. Soms is er een zucht van ontlading en je gaat je verhouden tot dit nieuwe beeld. Je beseft: dit is het dus.

De grote kunst is om je openheid te blijven voelen, waarmee je de collage gemaakt hebt. Het is namelijk heel verleidelijk om kritisch naar je collage te gaan kijken en er iets van te vinden: mankementen op te sporen. Dan verbreek je de intuïtieve verbinding en kom je in het kritische denken, met je draken (beperkende overtuigingen). Je bent dan in Drakenland, met goed en fout. Openheid blijft als je rustig naar je collage blijft kijken en waarneemt wat er in jou gebeurt, zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Gedachten komen en gaan. Emoties komen en gaan. Je ademt rustig door, voelt je voeten op de grond, je billen op de stoel en laat alles door je heen stromen. Oh, dit is wat het oproept! Dit gebeurt er in mij. Terwijl je rustig doorademt, mag dat alles door je heen gaan en voel je op een bepaald moment dat het genoeg is geweest of klaar. Dan leg je je collage weg of hang je het ergens op, zodat je je er telkens opnieuw mee kunt verbinden en kunt waarnemen wat het dan met je doet.

Drakenland

Maar je kunt ook in Drakenland terecht komen. Dan hecht je aan de gedachten en laat je je sturen. Dan maak je je emoties persoonlijk en gaat het om de ik die dit ervaart. Mijn boosheid. Mijn verdriet, in plaats van er is boosheid of er is verdriet. Het zijn in Drakenland is niet fout, want het is gewoon iets dat gebeurt. Belangrijker is het om te begrijpen dat het de waarneming van je collage beïnvloedt. In Drakenland heb je een idee over hoe je collage moet zijn en die ideeën roepen ook bijbehorende emoties op. Je denkt dat die door je collage ontstaan, maar ze ontstaan door je gedachten! Het zijn je beschermingsmechanismen, die je als kind nodig had om overweldigende situaties te kunnen doorstaan. Ze waren je reddingsboeien om niet te verdrinken in levenschaos. Aangezien draken denken dat je deze reddingboeien levenslang nodig hebt, zijn ze zeer gedreven om je aan deze boeien vast te laten houden. Het zijn je automatische patronen.

Betekenis

Draken zijn gek op betekenissen en projecteren deze graag op collages. Ze geven die graag aan je door, want draken denken dat ze met hun wijsheid jou het beste door het leven loodsen. Onbewust bevestig je automatisch je eigen overtuigingen. ik moet vrijer zijn. Ik moet niet zo druk zijn. Ook voor betekenissen is het de kunst om je gedachtewereld en het moeten los te laten. Mag er iets komen vanuit vrijheid?

Door open te blijven voelen, telkens opnieuw de verbinding te voelen vanuit de intentie waarmee de collage gemaakt is, blijft de collage je onbewust voeden. Met automatisch schrijven (zie: blog automatisch schrijven) kunnen spontaan de woorden komen die ook gehoord willen worden met betrekking tot de collage. Nieuwe gedachten, inzichten of gevoelens.

Soulcollage®

Wat ik heel bijzonder vind is de techniek van Soulcollage® , die ik jaren geleden heb mogen ervaren in een workshop van Lucy Schaaphok. Daarbij werk je met collages zonder woorden (alleen beelden) en een vaste afmeting (12,6 * 20,4 cm). Voor het duiden van de collage neem je de collage als uitgangspunt en verplaatst je jezelf in de kaart. Aan de hand van vragen laat je spontaan antwoorden opkomen. Daarbij kan je je verenigen met elementen op je kaart. Als er een slak op staat, kan je spontaan die slak worden en laat je de woorden, als zijnde deze slak, in je opkomen. Je kan ook als de weg spreken of de schelp. Door de antwoorden uit te spreken of automatisch te schrijven word je bewust van bepaalde aspecten in jezelf en je innerlijke wijsheid. Het is zeer verrassend wat er dan gebeurt. Het duiden van een collage kan alleen door jezelf gebeuren: het is jouw verbinding die woorden krijgt.

Ook dan blijft het belangrijk om waar te nemen welk deel van jou zich in de collage heeft verplaatst: Drakenland of Open bewustzijn. Als je meer over deze techniek wilt weten: zoek een gecertificeerde trainer (ik ben dat niet en gebruik het privé) of lees het boek Soulcollage van Seena B. Frost.

Meer lezen:

Vragen omtrent de betekenis van je schilderij

Overzicht behoeften (verbindende communicatie)